FHM ger grönt ljus för skolmatsalen

Att rekommendationerna slopas innebär inte att det är fritt fram att lämna av snoriga barn i förskola och på fritidshem. Foto: Adobe Stock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Fritt fram för köer i matsalen – men stopp för snoriga barn på förskolan.
Nu lyfts pandemirestriktionerna.

Lästips: De undervisar flest ovaccinerade elever

Den 29 september lyfter regeringen restriktionerna som gällt under pandemin.
Det innebär ett slags återgång till det normala, bland annat vad gäller folksamlingar.

Och det betyder att avståndsrekommendationerna försvinner från skolan, precis som från resten av samhället.

Detta trots att det går långsamt att vaccinera gymnasieeleverna, och att gruppen 12-15 just påbörjats.

Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning att ge skolan andra spelregler.

– Vi gör avvägningar hela tiden, och vi har hela tiden haft barnens bästa, det perspektivet. Vi vet att vuxna i skolmiljö är vaccinerade eller haft möjlighet att vaccinera sig och har ett skydd. Vi vet att barn sällan blir allvarligt sjuka av covid så vi ser inte att det är nödvändigt att ligga kvar med särskilda rekommendationer för skolan, säger Sara Byström, enhetschef FHM, till Läraren.se.

Detta gäller för snoriga barn

Men att rekommendationerna slopas innebär inte att det är fritt fram att lämna av snoriga barn i förskola och på fritidshem.

– Rekommendationerna om att alla, vaccinerade som ovaccinerade, vuxna som barn, ska stanna hemma med lättare symptom kvarstår, och att man ska testa sig om man är över sex år, säger Sara Byfors.

Fortfarande gäller att den som har testat positivt för covid ska stanna hemma i sju dygn efter insjuknandet, och känna sig frisk i 48 timmar innan det är dags att återvända till arbetet eller skolan.

Ovaccinerade personer ska även i fortsättningen hålla avstånd till andra.

Förskolläraren och Lärarens krönikör och poddgäst Eva Lindström anser att snorrekommendationerna ska ligga kvar – för alltid.

”Vi kan inte gå tillbaka till det som var. Tänk själva, hur skulle det låta? ”Ja, nu är det åter igen fritt fram att lämna snoriga barn på förskolan, så länge de orkar med verksamheten spelar det ingen roll vem de smittar – rör inte mitt snor!", skriver hon i en krönika.

Torsdagens presskonferens visade också en kraftig nedgång i andelen covid-positiva i åldersgruppen 10-19.

Men Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand vill ändåpåminna huvudmännen om att eleverna till största del fortfarande är ovaccinerade.

– Det är oerhört viktigt att arbetsgivarna till fullo tar sitt arbetsmiljöansvar och inser att det under en pandemi också inkluderar ett smittskyddsansvar. Annars är risken stor för stora smittutbrott och att eleverna missar ytterligare skolundervisning, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN

Glädjebeskedet om skolsmittan
TV4, varför förnedrar ni förskollärare?