Dömde rektorn arbetar kvar – experten: ”Bör avskedas”

”Det vore uppseendeväckande om kommunen inte avskedar honom”, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, om den dömde rektorn på Engelbrektsskolan.

Efter den fällande domen höjs krav på att Stockholms stad avskedar Engelbrektskolans rektor.
– Att inte göra det sänder signalen till alla anställda att arbetsgivaren inte tar grundlagsskyddade rättigheter på allvar, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.

Efter den fällande domen i yttrandefrihetsmålet mot rektorn Tomas Hultqvist på Engelbrektsskolan i Stockholm kommer nu krav på hans avgång.

Sveriges Lärares huvudskyddsombud Simon Sandström har återkommande argumenterat för att rektorn skulle stängas av från sin tjänst eller omplaceras under utredningarna om misstänkta brott. Efter domen upprepar han sitt krav.

– Man kan inte tulla på yttrandefriheten. Den är ett grundfundament i demokratin. Jag har under hela processen varit varit tydlig med det varit anmärkningsvärt att han inte tagits ur tjänst. Jag tycker inte att han kan vara kvar.

”Uppseendeväckande att inte avskeda”

Efter att ha läst förundersökningen och domen reagerar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke starkt på att rektorn fortfarande är i tjänst.

– Det vore uppseendeväckande om kommunen inte avskedar honom. Att inte göra det sänder signalen till alla anställda att man inte tar grundlagsskyddade rättigheter på allvar.

Och enligt Nils Funcke räcker det inte med att omplacera rektorn i väntan på att han ska gå i pension.

– Ett tydligt avsked och inte bara att man låter honom gå i pension kan tyckas hårt men är nödvändigt för att upprätthålla respekten för meddelarfriheten, säger Nils Funcke. 

Vårdnadshavare kräver avsked

Vårdnadshavare från Engelbrektsskolan har återkommande uppvaktat rektorns arbetsgivare Stockholms stad med krav att han tas ur tjänst.

– Trots att rektorn förklarats skyldig till brott mot arbetsmiljölagen, förtroendemannalagen och yttrandefrihetsgrundlagen kvarstår han i tjänst. Genom att acceptera ett ledarskap som motverkar utveckling av undervisningen och elevernas lärande, sviker huvudmannen sitt ansvar för skolans grundläggande uppdrag, skriver Anna Malmqvist, vårdnadshavare och initiativperson.

Foto: Liza Simonsson

Peter Bragner, Stockholms stads grundskoledirektör.

Vi Lärare har upprepade gånger sökt rektorns chef, Stockholms stads grundskoledirektör, Peter Bragner, för att få klarhet i hur arbetsgivaren resonerar när de låter Tomas Hultqvist jobba kvar trots polisutredningar, åtal och fällande dom.

Här är frågorna Vi Lärare vill ställa:

  • Gäller en annan värdegrund för rektorer än för lärare?
  • Varför togs inte rektorn ur tjänst eller omplacerades under er egen utredning, polisutredningen, efter att JK åtalat honom eller nu, efter den fällande domen?
  • Anser ni att det är acceptabelt att rektorer bryter mot yttrandefrihetsgrundlagen?
  • Är det lämpligt att en person som dömts för brott mot efterforskningsförbudet i grundlagen leder en skola med ett uttalat demokratiuppdrag?

Peter Bragner har inte svarat på Vi Lärares frågor men skriver på sms:

– Det enda jag kan säga idag är att jag ser allvarligt på det [sic] hänt och att frågan är prioriterad och under hantering.

Kan överklagas till hovrätten

Tomas Hultqvist har ingen kommentar till avgångskraven utan hänvisar till ett tidigare uttalande han gjort på plattformen Infomentor:

”Jag kommer nu att gå igenom domen från Tingsrätten med min advokat. Den rättsliga processen pågår dock då domen kan komma att överklagas till Hovrätten, så det dröjer ytterligare en tid till dess den har vunnit laga kraft.”

Sju punkter – detta har hänt

  • I slutet av november 2023 lämnas 90 elever på Engelbrektsskolan i Stockholm utan tillräcklig tillsyn, vilket leder till kaos, slagsmål och skadegörelse. En lärare slår larm, men får inget gehör från skolledningen.
  • Skyddsombudet beslutar om ett skyddsstopp på grund av akut fara för liv och hälsa. Rektorn Tomas Hultqvist väljer dock att strunta i skyddsstoppet. Sveriges Lärare menade att rektorn därmed gjort sig skyldig till ”hindrande av skyddsombud”.
  • Dagen efter tumultet kallar rektorn in läraren som larmat till ett enskilt samtal. Under mötet frågade rektorn upprepade gånger om läraren kände till hur tidningen Vi Lärare fått kunskap om kaoset.
  • Sveriges Lärare inleder tvisteförhandlingar med rektorns arbetsgivare Stockholms stad och kräver skadestånd till läraren, skyddsombudet och förbundet. Den 31 januari 2024 varnas rektorn av Stockholms stad för att ha brutit mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud.
  • I mars 2024 vinner Sveriges Lärare tre tvister mot Stockholms stad och Tomas Hultqvist. Läraren får 30 000 kronor och förbundet 20 000 kronor i ersättning. Förbundet får ytterligare 50 000 kronor för rektorns felaktiga hantering av skyddsstoppet.
  • Justitiekanslern (JK) inleder en förundersökning mot rektorn för grundlagsbrott och väljer i november 2024 att åtala Tomas Hultqvist. Rättegången hålls den 7 maj 2025. Tomas Hultqvist hävdar att han är oskyldig.
  • Den 21 maj döms Tomas Hultqvist i tingsrätten till dagsböter för brott mot grundlagen.

LÄS MER:

Rektorn fälld i tingsrätten för brott mot grundlagen

Rättegången mot rektorn: ”Han luskade 4–5 gånger”

Experten: Frågorna din rektor inte får ställa

Rektorn åtalas för brott – riskerar fängelse

Facklig seger – och nu kallas rektorn till polisförhör

Rektor utreds för brott – struntade i skyddsstopp