Kritik mot Skolverket: "Skev bild av barngruppernas storlek"

Förskola
Barngrupperna i förskolan minskar – det visar Skolverkets nya statistik.
– Det hade varit bra om det stämde med verkligheten, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
På en förskola i Alingsås arbetar förskolläraren Malin Sundén. I kommunen går mellan 16 och 17 barn i varje grupp – och huvudmannen placerar sig över snittet på 15,0 barn per grupp.
– Vi hinner långt ifrån allt som vi vill och det som står i vår arbetsbeskrivning och i svensk lag. Vissa dagar glömmer man bort sig själv och inser när man kommer hem efter 9 timmar att man glömt att gå på toaletten under hela dagen. Vissa dagar funderar man på om man har pratat med ens hälften av de barn som man har i sin barngrupp, säger hon.
Under 2018 bestod snittgruppen av 15,4 barn. Under 2019 hade den siffran sjunkit till 15,0. Men det finns barngrupper som är så stora som 22-24 barn, enligt Skolverket.
Lena Lyckeståhl, Skolverket.
Samtidigt som statistiken pekar mot minskande barngrupper, blir det också glesare bland både förskollärare och barnskötare.
– Vi ser en minskning i förskollärartätheten, det är en nedåtgående kurva vi sett under längre tid. Huvudmännen behöver verkligen titta på vad man gör för att lyfta fram förskolläraryrket, säger Skolverkets Lena Lyckeståhl.
Johanna Jaara Åstrand och Lärarförbundet kräver mindre barngrupper.
– Vi har en situation idag när det är övertydligt hur oumbärlig förskolan är för barnens och samhällets utveckling. Jag hoppas att beslutsfattare minns det även efter corona och levererar de villkor och förutsättningar som krävs för en bra förskola, säger hon.
– Vi balanserar hela tiden på en tunn tråd angående om vi hinner med vårt uppdrag enligt läroplanen, omsorg kring varje individ, kan hålla våra personalscheman eller arbeta övertid, har vår egen hälsa i behåll eller om vi kan hålla barnen säkra under hela dagen, säger Malin Sundén.