Debatt: AI på lågstadiet skapar hopp för framtiden

”Det här handlar inte om att eleverna ska ’slippa tänka själva’. Det handlar om att skapa tillgång till lärandet för alla”, skriver lågstadieläraren Sofia Theodoridou.
Debatt En elev i årskurs 3 som tidigare undvek att skriva sa efter lektion med AI-stöd: ”Nu känns det som att jag också kan skriva som en riktig författare”, skriver lågstadieläraren.
Ska vi rusta våra elever för framtiden eller skydda dem från den? Den frågan behöver vi ställa oss när artificiell intelligens AI blir en allt tydligare del av skolans verklighet. Debatten kring AI i skolan kantas ofta av farhågor – att elever kommer att fuska, att de slutar tänka själva och att tekniken tar över. Men jag ser något helt annat.
Jag är legitimerad lärare på låg- och mellanstadiet. Driven av nyfikenhet och utvecklingslust har jag valt att utbilda mig inom AI på eget initiativ. Det jag ser i klassrummet är att AI inte ersätter undervisningen det kompletterar den. När AI används med eftertanke och pedagogiskt syfte kan det hjälpa elever att känna sig tryggare, utveckla sitt språk och hitta lusten att lära.
”Balans och syfte”
Jag använder inte AI varje dag. Precis som med alla verktyg i undervisningen handlar det om balans och syfte. Det är ett komplement till beprövade metoder som samtal, böcker, handskrivna texter och gemensamma övningar. AI används när det tillför något som annars är svårt att nå, till exempel när en elev behöver få en text förklarad med enklare språk, eller vill ta reda på fakta men ännu inte har tillräckligt stort ordförråd för att formulera egna frågor.
Det här handlar inte om att eleverna ska ”slippa tänka själva”. Det handlar om att skapa tillgång till lärandet för alla.
Enligt skollagen (2010:800) ska utbildningen vila på vetenskaplig grund och vara likvärdig. Läroplanen (Lgr22) betonar att elever ska utveckla digital kompetens och kunna använda digitala verktyg på ett ansvarsfullt sätt. Skolverket har dessutom tydligt framhållit att kritisk förståelse för digital teknik är en del av skolans demokratiska uppdrag. Om vi tar det på allvar kan vi inte blunda för att AI är ett verktyg våra elever både möter och behöver förstå redan nu.
I praktiken innebär det att elever i min undervisning kan be AI förklara ett svårt ord, få en text uppläst eller få hjälp med struktur i en faktatext. Men de skriver alltid själva. Vi pratar alltid om vad AI föreslog vad stämmer, vad behöver ändras, vad tycker du själv?
Tydlig effekt
Och effekten? Den märks tydligt.
En elev i årskurs 3 som tidigare undvek att skriva sa efter lektion med AI-stöd: ”Nu känns det som att jag också kan skriva som en riktig författare!”
En sva-elev berättade: ”När jag frågar AI får jag först svar på mitt språk, sen på svenska. Då förstår jag mer och kan lära mig orden bättre.”
Det handlar inte om att ge genvägar. Det handlar om att ge flera vägar in.
Jag vill inte påstå att AI är lösningen på allt. Men jag är övertygad om att det kan vara en del av lösningen, särskilt för elever som annars riskerar att tappa tron på sin förmåga.
Men för att det ska fungera krävs mer än teknik. Det krävs professionella lärare, tillitsfulla skolledare och föräldrar som vågar vara nyfikna tillsammans. Det krävs tid att pröva, diskutera, utforska och framförallt, att vi ser AI för vad det är – inte som ett hot utan som ett möjligt stöd i ett lärande som alltid måste ha eleven/barnet i centrum.
Vårt uppdrag att visa vägen
Vi har ett gemensamt ansvar. AI kommer inte att försvinna. Frågan är hur vi vill att våra elever ska möta den? Med förbud eller med förståelse, vägledning och kritiskt tänkande?
Ska eleverna upptäcka AI som en genväg för att fuska på egen hand utan vägledning? Eller ska de lära sig att använda det som ett stöd för att tänka, skriva, förstå och utvecklas?
Det är vårt uppdrag att visa vägen. Det är vi som ska introducera AI på ett lärande sätt med tydligt syfte och medveten pedagogik, Inte genom förbud utan genom vägledning.
AI – det är ett verktyg som rätt använt stärker både elevens språk, tänkande och tillit till sin egen förmåga.
AI ersätter inte läraren det stärker lärarens arbete. Med rätt användning blir AI ett stöd för att nå fler elever, förklara på olika sätt och skapa tillgång till lärande. Det frigör tid, ger nya ingångar och gör att vi kan fokusera på det som bara vi lärare kan: Att bygga relationer, ge stöd och skapa lärande på riktigt.
AI är INTE ett hot – det är ett hopp!
Sofia Theodoridou
Grundskollärare med AI-kompetens genom fortbildning
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Grundskolläraren.
LÄS ÄVEN
Debatt: Så kan du använda AI i sva-undervisningen
Sandström: Naivt att låta AI ta över vårt lärarjobb