Lärarglädje efter Svenska Akademiens poesigåva

Monica Frankzén, lärare i förskoleklass på Gerestaskolan i Härnösand, är glad över poesigåvan från Svenska Akademien där Mats Malm är ständig sekreterare. Foto: Privat/En bok för alla/Rickard L Eriksson
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Svenska Akademiens poesibok till alla sexåringar möts med glädje av lärare i förskoleklass – och med förvåning. ”Det är så sällan som vi prioriteras”, säger läraren Monica Frankzén

Monica Frankzén på Gerestaskolan Härnösand hörde om poesigåvan förra helgen och blev så upprymd att hon skrev om den i en Facebookgrupp för lärare i förskoleklass. Och kommentarerna strömmade in: ”spännande”, ”jättekul initiativ”, ”en berikande nyhet”, ”en skänk från ovan”.

– Jag blev så glad att presenten riktades till våra fantastiska sexåringar, säger Monica Frankzén. För en gångs skull tänkte man på förskoleklasserna i första hand!

250 000 exemplar har skickats ut

Svenska Akademien har tagit fram boken ”En bro av poesi” i samarbete med Skolverket och förlaget ”En bok för alla”. Den innehåller ett 60-tal nya och äldre dikter och till alla dikterna finns illustrationer framtagna av några av landets främsta barnboksillustratörer.

I ett pressmeddelande förklarar Akademien att man vill väcka läslusten och uppmuntra till viktiga samtal bland barn. ”Att kunna läsa är inte bara källan till väldig glädje, utan också en förutsättning för att man ska kunna förhålla sig till samhället och omvärlden”, säger den ständiga sekreteraren Mats Malm.

Monica Frankzén håller helt med:

– Jag och kollegorna har redan börjat fundera på hur vi ska börja jobba med boken nästa vecka. Här finns mycket som hänger tydligt ihop med läroplanen.

250 000 exemplar av boken har skickats ut, Gerestaskolans 90 böcker kom för några dagar sedan, fler exemplar än vad som behövs för de 62 eleverna i förskoleklass. Men det är också tanken, att det ska bli böcker över som kan användas i lågstadiet.

– Vi kommer förmodligen att börja med dikten ”Slut på sommarlovet” av Gunnar Mascoll Silfverstolpe, här ser jag också hur fint illustrerad den är av Sven Nordqvist, säger Monica Frankzén medan hon bläddrar i den rykande färska boken.

Men vissa av dikterna har också kritiserats för att vara allt för svåra för fem- och sexåringar. Du håller inte med?

– Nej, jag tycker inte att det gör något att vissa ord är svåra, det kan tvärtom innebära en språklig stimulans. Nu får vi möjlighet att vända och vrida på orden och prata om bilderna. Och självfallet kommer barnen att få skriva egna dikter!

Ökad samverkan med föräldrarna

Dikterna har en stor bredd, de kan handla om liv och död – men också om mat och fotboll. Och tillsammans med varje dikt finns tips till vuxna på hur man kan prata med barnen om dikterna.

– Det ingår i vårt uppdrag att tala med barnen om känslor och här kan dikterna bli en bra utgångspunkt. Jag tänker också på våra barn som kommit till Sverige från andra länder, de kan ha särskild behållning av dikterna om hemlängtan och saknad.

Tanken är att barnen ska ta hem sina exemplar, vilket kan leda till ökad samverkan med föräldrarna, även det ett mål i läroplanen.

– De kan till exempel få i uppgift att fråga föräldrarna om deras egna favoritdikter. Och kanske kan boken bidra till mer högläsning för barnen där hemma, en välkommen konkurrens till skärmarna, säger Monica Frankzén.

Svenska Akademien framhåller att det också är en demokratifråga att få fler människor att läsa böcker och behärska det svenska språket. Monica Frankzén har tänkt en del på det:

– I en del hem kan det vara så att det inte finns så mycket böcker. Det här känns som en jättefin gåva till dem.

"Fnittret" en favorit

Hon tänker också på en mer praktisk nytta med boken i vissa intensiva stunder i vardagen i klassrummet:

– Till exempel när vi sitter på samlingsmattan i fem minuter i väntan på maten, då skulle det ju vara perfekt att låta dem lyssna till en dikt.

Någon favorit som tänker ta till?

– Jag hittade just en rolig dikt som heter ”Fnittret” av Mecka Lind:

Illustration: Johanna Kristiansson

Fnittret som från början

är en bubbla i min mage,

växer mycket, mycket fort.

Plötsligt

vill det inte

vara kvar där i min mage.

Det är alldeles för stort.

Här finns lärarhandledning och diktfilmer

  • Här hittar du en fördjupad handledning med inspiration och råd till vuxna som vill läsa och arbeta med boken.
  • UR:s hemsida finns även en serie där tio av bokens dikter kommer att gestaltas under hösten.
  • Bakom urvalet av dikter står Anna Nordlund, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, och Ann Boglind, tidigare lektor i svenskämnets didaktik vid Göteborgs universitet.

LÄS ÄVEN

Professorn: Våga skrämma barnen!

Så får han elever att ta till sig poesi

Åsas synskada får eleverna att växa

Lärarförbundets ilska efter nya beskedet om f-klass