Deras musikal ger liv åt svåra frågor

Lektionstipset Lågstadielärare är experter på att använda estetiska uttryck för att göra abstrakta begrepp konkreta. Med hjälp av sång och musik förvandlar Maria Nyberg och Birgitta Strandberg kunskaper om tid till en ambitiös musikal – tänkt att inspirera både elever och andra lärare.
– Med temat tid vill vi poängtera att allt hänger ihop på något sätt. Att händelser bakåt i tiden har betydelse för hur vi lever i dag och för hur vår framtid kommer att se ut. Det är en stor vinst för de teoretiska ämnena att kunna bearbeta dem tematiskt och att släppa ord, tanke och skapande fritt. Det väcker barnens nyfikenhet och kreativitet.
Det säger läraren Maria Nyberg som tillsammans med före detta kollegan Birgitta Strandberg har skrivit musikalen ”Tiden” som riktar sig till barn i åldrarna sex till elva år. Tanken och förhoppningen är att hela, eller delar av, materialet ska kunna användas i barngrupper av lärare i förskoleklass och uppåt, samt på fritids och i olika barnteatergrupper utanför skolan.
– Att jobba med en musikal innebär så mycket. Man kommer in på ämnen som naturvetenskap, samhällskunskap, språk, historia och filosofi med utgångspunkt i de estetiska uttrycken. En sång som man tränar kommer man ihåg och det är ett bra sätt att lära sig nya ord och befästa kunskaper, säger Birgitta Strandberg.
Lång erfarenhet av musikaler
Maria Nyberg är förskollärare med behörighet att undervisa i musik i årskurs F–2. Birgitta Strandberg är pensionerad grundskollärare. På Lillebyskolan i Torslanda utanför Göteborg där de arbetat tillsammans i många år finns en tradition av att skapa en föreställning.
I flera år gjorde de båda lärarna musikaler med olika teman till andras låtar. När Birgitta Strandberg gick i pension bestämde de sig för att satsa på helt egna låtar. Det blev text och musik till musikalen ”Jag tänker inte vara rädd”. I den är handlingen baserad på sagan om ”Rödluvan och vargen” men förlagd i nutid.
– Då var temat sagoberättande, mod och rädslor. Vi pratade mycket om känslor och att våga vara den man är. Barnen i de här åldrarna kan man diskutera mycket med. De är små filosofer, de har öppna sinnen. Varför har man inte filosofi som ämne i de här åldrarna? undrar Maria Nyberg.
Perspektiv på tid
Musikalen ”Tiden” bygger helt och hållet på eget material och rymmer dinosaurier, robotar, planeter och funderingar kring dåtid, nutid och framtid.
– Vi vill ge barnen perspektiv på tid. Vad är tid egentligen och när började vi räkna tiden? Det är ju något som människan har hittat på. Men tiden har ju funnits långt innan människan fanns. Jordens skapelse och Big bang blev låten ”Atomerna”. Låtarna bär texten, det får inte vara för mycket dialog mellan låtarna för det blir för svårt för barn i de här åldersgrupperna, säger Birgitta Strandberg.
Manus, text och musik har de två lärarna skrivit på sin fritid. Hur många timmar de lagt ner låter de vara osagt.
– Tankarna har funnits där i flera år. Birgitta skrev en sång om klockan och jag en om dinosaurier. Så har det hela vuxit fram, säger Maria Nyberg.
Även med ett färdigt grundmaterial är det en lång process att jobba fram en färdig föreställning.
– Har man som grundskollärare ett team och kan samarbeta med fritids eller en musiklärare har man mycket att vinna. Hela projektet är ju ett stort grupparbete. Barnen älskar det och som lärare kan man släppa loss och ha roligt tillsammans, säger Maria Nyberg.
Barnen visar nya sidor
Musikalen fungerar som pedagogiskt verktyg på flera olika plan samtidigt, menar lärarna.
– Det handlar ju inte bara om att utöka sitt ordförråd och sina kunskaper med hjälp av sånger och repliker. För många barn kan det vara lättare att prata och sjunga när de får gå in i en roll och vara någon annan på en scen. Vi har många gånger under de här processerna sett barn växa och visa sidor och förmågor som vi annars inte fått se. Det handlar också om gruppdynamik där alla tar ansvar för sin del. Kulisser ska målas och logistiken på scen ska lösas. Vi behöver två stolar, var ska de komma ifrån? Barnen har många idéer, säger Maria Nyberg.
Att med enkla medel skapa något tillsammans har ett värde i sig, tycker de.
– Att tro på sig själv och att se sig själv som en del av ett större sammanhang är viktigt, säger Birgitta Strandberg.
Så kommer du i gång
Här finns lärarmaterial om du vill sätta upp musikalen med dina elever:
En bok som innehåller manus, noter och texter, lektionstips och kopieringsunderlag för alla sångtexter till musikalen ”Tiden” finns från och med maj 2022 att beställa från musikskolan.se.
Där finns även ett liknande underlag till musikalen ”Jag tänker inte vara rädd”.
Boken beskriver hur man kan sätta upp musikalen med egen rekvisita och tips på kläder och rollbesättning. Sångerna kan också användas fristående och passar både i skolan, på fritids och i barnkören.
Alla sånger finns inspelade i två versioner: en instrumental och en med musik och sång. Versionen med sång finns på Spotify. En cd-skiva med både den instrumentala inspelningen och den med sång kan beställas separat.
Läs alla artiklar i temat om den teoretiska skolan
Så trycker teorin undan praktiken
Allt fokus på teori slår ut elever
Lärarna: Visa oss och våra ämnen respekt!
De praktisk-estetiska ämnena svämmar över – av teori
Hjärnforskare: Därför är skapandet nödvändigt
Hyllad konstnär – men bara D i bild
Musikläraren: Så checkar jag av teorin i praktiken
Jarnlo: Därför måste vi försvara de praktisk-estetiska ämnena!