Han gör spänningsroman – om matteproblem

Martin G. Ljungqvist kombinerar matematik med äventyr.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i matematik, teknik, naturvetenskap mm

Ingenjören Martin G. Ljungqvist har skrivit en thriller med avstamp i ett av världens sju stora olösta matematikproblem. Han har två ambitioner: erbjuda spännande läsning och skapa ett intresse för teknik. Dessutom bjuder han på sex matematiska lästips!

”Pengar är siffror, pengar är makt, pengar är spelpjäser. Världen är spelplanen.” 

Det här är ett citat från ingenjören Martin G. Ljungqvists debutroman Rubinkretsen, där IT-bedrägerier slår ner som en bomb i samhället. Både storföretag och privatpersoner blir av med miljonbelopp och uppdraget dimper ner på polisen och forensikern Roger Tross bord. Det är själva upptakten i boken, som kan beskrivas som en slags äventyrlig populärvetenskaplig djupdykning i ett stort krypteringsdrama, med matematik och algoritmer i fokus.

Själv sysslar han med algoritmer varje dag. På teknikföretaget Axis i Lund. Han arbetar med att utveckla säkerhetskameror – olika typer av övervakningskameror.

– Mitt jobb är att göra kamerorna smartare. Jag har alltid varit intresserad av bildbehandling

och av att hitta lösningar som leder tekniken framåt. Till exempel att man utgår från en bild, kör en algoritm på den och kan hitta saker i bilden, säger Martin G. Ljungqvist.

Hur kom det sig att du beslöt dig att skriva en spänningsroman med avstamp i matematik?

– Jag har alltid haft en fascination för matematik och vad man kan göra med den. Ibland känns det nästan magiskt. Men jag är ingen expert, jag förstår en del men inte allt, säger han och berättar att idén till boken växte fram då han läste boken ”Verklighetens kvadratrötter”, som handlar om matematik i samhället och vad man kan använda matematiken till. Då kände jag att det skulle vara spännande att väva in matematik i en spänningsroman. Och insåg att det inte finns så många sådana böcker, säger han och berättar att han själv har forskarbakgrund och har fått stöd av matematiker under sitt skrivande.

P och NP – vanliga exempel

  • Schemaläggning av arbete i en fabrik där man har ett visst antal maskiner eller för att schemalägga resurser på sjukhus och liknande. Små NP-fullständiga problem kan gå snabbt att lösa, men när storleken på problemen växer så ökar tiden att lösa problemet snabbt.
  • Inom komplexitetsteorin kategoriserar man olika beräkningsproblem efter hur mycket resurser som går åt i form av minne eller tid. Det handlar om hur mycket som går åt i värsta fall, det vill säga en övre gräns, när man ska beräkna en lösning på ett problem.
  • Komplexitetsklassen P (polynomiell) går relativt effektivt att beräkna. Exempel på problem i P är multiplikation och andra aritmetiska operationer: kortaste vägen eller att verifiera en lösning i Sudoku.
  • NP (non-deterministic polynomial time) innehåller P samt många andra beräkningsproblem där tiden det tar för att beräkna en lösning på problemet kan växa väldigt snabbt med problemets storlek. 

"Matematik är magiskt"

Förutom att erbjuda spännande läsning är en av ambitionerna att sprida inspiration kring matematik och teknik hos både vuxna och ungdomar.

– Teknikbranschen efterfrågar mer IT-kompetens än vad som finns tillgängligt idag och könsfördelningen är tyvärr fortfarande ojämn och intresset för teknik hos unga människor minskar. Varför finns det inte fler kvinnliga förebilder och mer matematik, teknik och forskning skildrat i svensk kultur? Tänk vad roligt det vore om Julia Amborn, en av huvudpersonerna, kan inspirera fler unga kvinnor att plugga teknik och matematik.

Åter till historien om Roger. Den metod som bovarna har använt verkar innehålla nya delar som huvudpersonen Roger Tross inte har sett tidigare. Snart inser Roger att han är ansvarig för att lösa de största IT-intrången i svensk historia och oron i samhället växer.

– Till slut får han kontakt med Julia som är matematiker inom komplexitetsteori. Roger kan de praktiska delarna i kryptering, Julia har de teoretiska kunskaperna och tillsammans arbetar de med att lösa fallet, säger han.

– Snart kommer Julia på att det matematiska problemet P versus NP skulle kunna ha en inverkan på fallet, ett av de sju så kallade Millennieproblemen, som flera framstående matematiker i världen arbetar med att försöka lösa.

P versus NP är ett problem inom datavetenskap – ”enkelt” uttryckt handlar det om klassificering av problem och om det finns relativt enkla lösningar på svåra problem eller inte, förklarar han.  

Algoritmer i mängder

P versus NP… Berätta mer!

– Det finns NP-problem som är relativt enkla, och det finns de som anses svåra. Ett vanligt exempel är handelsresandeproblemet som handlar om logistik där ett visst antal platser ska besökas i en rundtur med en sträcka under en viss gräns, förklarar han och fortsätter:

– Då måste man testa olika vägar och det finns många algoritmer för det här. Säg att en lastbil måste besöka ett antal städer för att leverera sina varor, där alla städer har vägar till sina grannstäder. Då vill man inte åka kors och tvärs. Om det bara är tre platser som ska besökas så är det inte så svårt att ta reda på vilken väg som är snabbast genom att prova alla kombinationer, men så fort man börjar komma upp i 20 städer så är den metoden rätt opraktisk. När storleken på problemet växer så växer också antalet beräkningar väldigt snabbt, säger han.  

 Så hur hänger det ihop med det fall Roger och Julia försöker lösa?

– Det finns liknande metoder inom kryptering som till exempel primtalsfaktorisering som kan ta lång tid att lösa för stora tal. Det kan ta hundra år för en obehörig att räkna ut nycklarna medan en banköverföring går på knappt en sekund, säger han och tillägger att hur krångligt det än låter så kan vem som helst läsa den här boken.

Martin G. Ljungqvist 6 boktips om matte och teknik

  1. ”Gåtornas palats” av Dan Brown: Amerikansk spionhistoria. Här skapas spänning med teman som datakoder och elektroniska övervakningskameror.
  2. ”Räkna med Simpsons” av Simon Singh: Homer, Lisa och Bart refererar finurligt till Eulers ekvation och det olösta problemet P versus NP, och till perfekta och ”narcissistiska” tal.
  3. ”Verklighetens kvadratrötter” av Marcus Näslund: Vänder sig till mattelärare och gymnasieelever – om hur vår vardag är beroende av matematiken för att existera.
  4. ”Fermats gåta" av Simon Singh: Historien om hur världens svåraste matematiska problem löstes.
  5. ”Gör så här” av Randall Munroe, författare och serietecknare: En humoristisk genväg till att förstå vetenskapen och teknologin bakom de mest grundläggande delarna av våra liv. 
  6. ”The Golden Ticket” av Lance Fortnow: Ger en icke-teknisk introduktion till millennieproblemet P versus NP, dess historia och algoritmiska konsekvenser.

Martin G. Ljungqvist

Bor: Lund.

Ålder: 41 år.

Utbildning: Studerade till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet.

Arbetar: Med kamerautveckling på teknikföretaget Axis.

På fritiden: Spelar piano i indiebandet Birds on Clouds.

LÄS ÄVEN

Våga programmera på matten!

Hemliga koder väcker intresset

10 program för dig och ditt klassrum