Yrkesmässan som bryter normer

Yrkesläraren Fredrik Frisberg och eleverna Michelle Fredman och Nora Stenlåås på bygg- och anläggningsprogrammet. Till höger försöker en elev i årskurs nio pricka rätt i ett cementrör. Foto: Privat.

Bygg- och anläggningsprogrammet på Bråvallagymnasiet sticker ut i statistiken. Där är över en fjärdedel av eleverna i årskurs ett tjejer, jämfört med drygt elva procent nationellt. En viktig förklaring är den obligatoriska Yrkesmässan, dit tusentals niondeklassare bussas varje år.

Drygt elva procent av de som sökte bygg- och anläggningsprogrammet i första hand till det här läsåret var flickor. Det visar statisk på nationell nivå från Skolverket. Bråvallagymnasiet i Norrköping lockar betydligt fler tjejer. I årskurs 1 på bygg- och anläggningsprogrammet är andelen 26 procent.

Fredrik Frisberg, yrkeslärare och förstelärare på programmet, tror att en betydande orsak till söktrycket är Yrkesmässan som genomförs i staden. Niondeklassare från alla närliggande kommuner blir slussade i bussar och får pröva olika yrken.

– Det är en framgångsfaktor till att vi får in fler tjejer. Vi har spiktävlingar och besökarna får tapetsera, knäcka plåtar, köra grävmaskin. Vi har även ett torn med läskbackar där de får klättra med sele. Mässan är en rolig happening samtidigt som den visar på bredden i vårt program. Den gör vår bransch mer känd och visar vilka yrken som finns, säger Fredrik Frisberg.

Jan Malmberg, ansvarig för kompetensförsörjning på Byggföretagen, startade mässan för ett par år sedan.

Positiv stämning

Han menar att stämningen påverkas positivt med blandade klasser.

– Även branschen som vi riktar oss till tycker att det är jättebra att vi kan få ut mer tjejer till byggena. Det blir ett annat klimat. Gubbarna blir inte så macho i byggboden. Vi har så klart haft tjejer redan innan Yrkesmässan men den har bidragit till ökningen.

Yrkesmässan genomförs på hösten vecka 37. Det är före perioden för gymnasievalet och de olika gymnasiemässorna.

– Det blir lite av starten på nians val. Yrkesmässan är obligatoriskt. Totalt 1 800 elever var här förra året och bekantade sig med olika yrken. De goda resultaten har spridit sig så förra året var det folk från Dalarna här för att lära om mässan och vår grannkommun Linköping är på gång att starta något liknande, säger Fredrik Frisberg.

Gubbarna blir inte så macho i byggboden.

Fredrik Frisberg

Jan Malmberg, ansvarig för kompetensförsörjning på Byggföretagen, är den person som startade Yrkesmässan i Norrköping för ett antal år sedan. Sedan dess har mässan växt.

– Det började med missnöje från företagens sida. De tyckte inte att eleverna som gick ut var tillräckligt motiverade. Skolan förklarade att det var Gy11 som ledde till lågt söktryck och facken skyllde på att företagen inte gjorde sitt jobb med attraktion. Alla skyllde på alla, säger Jan Malmberg.

Den fösta mässan gick under namnet Byggmässan och ordnades i en egen lokal i Norrköping år 2017. Finansieringen löstes via BYN (Byggbranschens yrkesnämnd) och Norrköpings kommun, som ordande med busstransporter. För två år sedan breddades mässan med fler yrkesprogram och döptes då till Yrkesmässan.

– Kommunen betalde inte längre bussarna till eleverna och vi sålde platser på mässan till elbranschen, plåtbranschen, måleribranschen, bilföretag och pappersindustrierna.

Elever guidar

Nästa mässa väntas locka nära 2 000 elever. Elever från hotell- och turismprogrammet är med som guider. På varje station presenteras ett yrke från olika yrkesprogram som erbjuds på Bråvalla gymnasium.

Jan Malmberg ser flera vinster med att fler tjejer nu bland annat tack vare Yrkesmässan går på bygg- och anläggningsprogrammet.

– Syftet med mässan är att få fler sökande till bygg- och anläggningsprogrammet. Kommer fler tjejer så blir det även fler killar och meritvärdet höjs på programmet. Yrkesmässan har verkligen blivit ett tillfälle där flickor få testa olika yrken och där de inspirerar sina kompisar att kanske söka utbildningen tillsammans. Nu har vi nått en mer jämställd byggutbildning.

Jan Malmberg ser ingen nackdel med att andra program lockar sökande i konkurrens med bygg- och anläggningsprogrammet.

– Flera yrkesprogram behöver sökande. Byggbranschen behöver svetsare och andra yrkesgrupper från olika yrkesprogram framöver. När det gäller bygg är det också viktigt att vi får elever som väljer olika inriktningar. Yrkesmässan har nu spridit sig till fler städer som Lund, Göteborg, Nässjö, Linköping och Östersund.  

Alla inriktningar populära

När det gäller bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder Bråvallagymnasiet i Norrköping de fyra inriktningarna mark och anläggning, husbyggnad, måleri och plåtslageri.

– Tjejerna finns på alla de här inriktningarna. Förr var måleri mest populärt men nu är även anläggning väldigt populärt bland tjejer. Jag har sju tjejer i min klass tre på husbyggarinriktningen, säger Fredrik Frisberg.

Han hoppas och tror på högt söktryck även till det här läsåret både när det gäller flickor och pojkar. Han tycker inte att eleverna ska skrämmas av lågkonjunkturen inom byggbranschen.

– De som börjar nu i höst har ju tre år framför sig och då kommer konjunkturen att ha vänt. Under lågkonjunktur är det även många som slutat i branschen dels för att de vill göra något annat eller för att de i värsta fall blir uppsagda. Vill våra elever ha jobb så finns det.

LÄS ÄVEN:

Lågkonjunkturen kan påverka yrkesprogrammen

UF-företagande slår rekord

Skolverket: För många elever vill bli säljare