Miljonvite hotar Praktiska – APL-bristerna fortsätter

”För att bli duktig på ett yrke behöver man få öva i riktiga miljöer." Så står det på Praktiska gymnasiets hemsida. Något man inte lever upp till, enligt Skolinspektionen. Foto: Skolans hemsida och Stock adobe.
Nyhet Ännu en gång får Praktiska gymnasiet kritik för att inte kunna erbjuda APL-platser till sina elever. Skolinspektionen skriver att ”de påtalade bristerna utgör ett allvarligt missförhållande” och ger skolan i Täby ett vitesföreläggande på 8,5 miljoner kronor.
Det är inte första gången som Praktiska gymnasiets skolor, som ingår i Academedia-koncernen, får kritik från Skolinspektionen. I de andra fallen har det också handlat om otillräcklig APL. Nyligen gällde det deras skola i Örnsköldsvik där elever genomfört APL på arbetsplatser där de inte fått de kunskaper som krävs för att bli anställningsbara. Även deras gymnasium i Bromma fick nyss beskedet att de riskerar att få betala 8,5 miljoner i vite om de inte ser till att alla elever som har antagits får praktikplatser.
I fallet Täby handlar kritiken om brister rörande undervisning, betygssättning och arbetet med särskilt stöd – men de skarpaste formuleringarna gäller just APL. Man bedömer bristerna som extra allvarliga eftersom eleverna på skolan är lärlingar och ska ha mer än hälften av sin utbildning förlagd till en arbetsplats.
”En stor utmaning”
Praktiska Gymnasiet består av 35 skolor runt om i Sverige. På skolans hemsida står det ”För att bli duktig på ett yrke behöver man få öva i riktiga miljöer.” Något man uppenbarligen inte lever upp till.
Skolinspektionen skriver att ”mot bakgrund av att bristerna inom APL har pågått en längre tid och är kända av rektorn är det anmärkningsvärt att huvudmannen inte har säkerställt att alla elever har en apl-plats.”
Skolchefen Pär Hyss kommenterar kritiken per mejl.
– Det är en stor utmaning att hitta relevanta praktikplatser inom vissa branscher, svarar Pär Hyss, skolchef i Storstockholm. Jag ser givetvis allvarligt på deras kritik, samtidigt som jag vet att vår rektor i Täby har jobbat aktivt med frågan under hela läsåret tillsammans med sina lärare. Problemet har främst rört elever på el- och energiprogrammet. Av skolans totalt nästan 200 elever har de allra flesta APL i den utsträckning de ska.
Skolinspektionen skriver att ”skolan fortsatt att ta emot elever på lärlingsutbildningar, trots vetskap om att eleverna på vissa program inte kan erbjudas APL i år 1”. Finns det skäl för er att vara efterkloka?
– Ja det gör det. Vi har därför redan gjort förändringar inför nästa läsår, då kommer våra elever först ha möjlighet att bli lärling från årskurs 2.
Håller du med Skolinspektionen att det rör sig om "ett allvarligt missförhållande"?
– Givetvis är det allvarligt att skolan har elever som inte fått APL i tillräckligt stor utsträckning. Jag vill dock poängtera att det samtidigt finns mycket som fungerar bra på skolan, exempelvis så ser vi en positiv trend kring frågor som studiero och trygghet.
Ni får ju kritik på andra områden också, vad är din övergripande förklaring till den?
– Praktiska Täby har varit i ett utvecklingsskede där flera parallella processer – från personalomsättning till organisationsförändringar – påverkat kvaliteten. Det innebär inte att vi accepterar brister. Vi har förstärkt ledningen, tydliggjort roller och ansvar, och infört en mer strukturerad kvalitetsuppföljning.
Ni måste ha åtgärdat era brister före 10 september, annars väntar vite. Klarar ni det?
– Jag känner mig trygg med att alla tre skolorna kommer leva upp till Skolinspektionens krav.
Förutom specifika insatser i Bromma, Täby och Örnsköldsvik så har Praktiska gymnasiet valt att stärka den centrala APL-samordningen, för att ge skolorna ännu bättre stöd i arbetet, uppger Pär Hyss.
LÄS ÄVEN:
Kärvt att ordna apl i pressad ekonomi
"APL blir en svår nöt att knäcka"