”Vill gå ut i ett hållbart yrke, just nu är det inte det”

Erik Löfgren, ordförande för Lärarförbundet student i Stockholm gick i marschen med ett budskap om marknadskrafter i skolan.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Kunden har ingen plats i svensk skola. Skolpengen och andra tecken på marknadskrafternas grepp om skolan är temat på flera av lärarstudenternas plakat.

– Jag tror inte att man får ordning på skolans problem förrän man vågar ta tag i frågan om skolan som marknadsplats. Tanken att man ständigt kan effektivisera hur man bemöter eleverna håller inte, man kan inte göra som vid ett löpande band på Toyota, säger Erik Löfgren, ordförande för Lärarförbundet Student Stockholm till Lärarnas Tidning vid samlingen på Sergels torg, inför avmarschen mot Mynttorget i Gamla stan.

Han hoppas att Lärarmarschen ska bidra till att väcka allmänheten till insikt om att Sverige är ensamt i sin starka marknadsorientering inom skolan och sin omfattande friskoleetablering. Erik Löfgren tar Chile som exempel – det land som fram till för några år sedan hade ett liknande system som det svenska. Att det försvann berodde delvis på allmänhetens vrede, menar han.

– Chiles huvudstad Santiagos gator fylldes med hundratusentals människor som protesterade mot systemet. Jag tror det här är ett första steg mot att även folk i Sverige visar sitt missnöje med att vi har det så här, säger Erik Löfgren.

Man kan inte förvänta sig att en lärare kan springa fortare och jobba hårdare år efter år.

Han konstaterar att andra länder inte följt efter det svenska systemet, trots att skolpengen funnits i snart tre decennier.

– Det tror jag inte gemene man känner till och det kan en sådan här manifestation ändra på.

Borde Lärarförbundet vara mer aktivt i frågan om vinster i skolan?

– Ja, det tycker jag. Det är viktigt att förbundet känner kraften underifrån och plockar upp den. Men vi behöver inte bara säga stopp mot marknadstänket, utan mot all den styrning som bevisligen sliter ut oss lärare.

Lärarstudenterna betonar också behovet av bättre arbetsmiljö och insatser för att minska stressen i skolan.

– Vi vill gå ut i ett yrke som är hållbart och just nu är det inte det. Vi måste få bättre förutsättningar för att arbeta som lärare, säger Erik Löfgren.

Med hållbart menar han bland annat att sjukskrivningstalen inte som nu ska vara högre bland lärare än i övriga samhället.

– Man kan inte förvänta sig att en lärare kan springa fortare och jobba hårdare år efter år. Att lära en elev att ett plus ett är två kommer ändå ta lika lång tid.

Om man vill få förändring i det svenska skolsystemet måste alla jobba tillsammans, understryker Erik Löfgren. Att så många från olika åldrar, yrkesgrupper och fackförbund gör gemensam sak är både roligt och viktigt.

– Att så många olika åldrar, yrkesgrupper och fackförbund gör gemensam sak är viktigt, säger Erik Löfgren.

 

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.