Förskolan som firar Lucia – på film

Rinkabyholms förskola firar Lucia på film.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Barnen på Rinkabyholms förskola i Kalmar valde ett alternativt Lucia-firande. Deras tåg var digitalt.
– Majoriteten har varit positiv, säger förskolläraren Maria Oskarsson.

Tre timmar gick filmen på repeat på förskolan, medan föräldrar kom förbi på drop-in-fika.

– Ja, man kan säga att jag verkligen har firat Lucia, säger Maria Oskarsson.

På Rinkabyholms förskola fick föräldrarna se sina barns Lucia-tåg inspelat på film, i stället för det traditionella framträdandet.

Förra året kände några av barnen att de inte ville sjunga framför alla föräldrar.

– Varje år utvärderar vi hur vi firar just Lucia. Förra året hade vi barn som inte ville uppträda inför föräldrarna. Och då kom jag och en kollega på att vi skulle låta dem bestämma. Enligt läroplanen ska vi uppmärksamma traditioner. Så då bestämde vi att lägga fram två alternativ – antingen går vi ett vanligt Luciatåg, eller så spelar vi in Luciatåget och ser det gemensamt, säger Maria Oskarsson, som håller på att vidareutbilda sig till specialpedagog.

Barnen röstade för ett inspelat Luciatåg, och alla deltagare fick titta på filmen och godkänna den, innan den visades för föräldrarna.

– Genom att vi sitter tillsammans på Luciatåget, så upplever barnet det här tillsammans med sina vårdnadshavare. De presterar inget. Man dricker kaffe, eller lite saft och tar en pepparkaka. Det blir gemenskap, säger hon.

Maria Oskarsson

Samtidigt fick barnen en lektion i medinflytande.

– Vi jobbar mycket med demokratiska frågor, och det här var ett ypperligt tillfälle att låta barnen göra sina röster hörda, och få inflytande över verksamheten, säger Maria Oskarsson.

Majoriteten av föräldrarna visade sig vara positiva till det alternativa Luciatåget. Men inte alla. Och på SVT, som först rapporterade om film-Lucian, är chatten full av kritiska röster.

– Oavsett vad man bestämmer så blir det ju olika åsikter. Men det blir konstigt, för det känns som om de glömmer bort vad barnen vill. Föräldrar vill se det för att det är viktigt för deras skull, medan jag och min kollega vill visa att det är barnens stund, deras vilja och deras firande, säger hon.

Kan det inte finnas pedagogiska poänger med att träna sig i att göra det som är läskigt?

– Det talas om prestationsångest, men det handlar inte om det. Barnen redovisar i andra sammanhang på förskolan hela tiden i andra gruppkonstellationer. Det här är bara vad de valde, sedan kanske det kommer något annat nästa år, säger Maria Oskarsson.