”Det dystra är att det alltid handlar om personal”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

I Nynäshamns kommun kommer ingen skola eller förskola klara sig från att spara. 31 miljoner fattas i budgeten – vilket motsvarar 59 tjänster.

Inga välfärdsmiljarder räcker till i Nynäshamn konstaterar Annika Setterquist, skolchef i Nynäshamn.
Foto: Anders G Warne

– Det kommer bli tufft. Det hjälper inte att ta bort osten på mellanmålsmackan i såna här lägen. Det dystra är att det alltid handlar om personal för det är där stor del av budgeten ligger, säger Annika Setterquist, skolchef i Nynäshamn.

Redan vid skolstarten i höstas anade Annika Setterquist och hennes kollega inom förskolan att intäkterna skulle bli sämre. Skatteintäkterna i kommunen hade minskat. Ett dilemma som hon tror många kommuner känner igen sig i.

– Jag förvarnade mina rektorer och sa att även om deras budget skulle gå ihop 2019 så skulle det inte räcka 2020 utan de måste titta över personalen och förbereda sig på att ta bort anställda, säger hon.

Det är väldigt smärtsamt såklart.

Då visste de inte hur omfattande nedskärningarna skulle behöva bli. Nu räknar Annika Setterquist med att tre till fyra tjänster försvinner per skola.

– Det är oerhört många tjänster på en skola med 30 anställda så det är väldigt smärtsamt såklart. Jag har själv varit rektor och jag vet att det sista man tar bort är lärare – hellre går man själv ned i tid, säger hon.

I första hand kommer rektorerna se över pensionsavgångar, ta bort övrig och administrativ personal, elevassistenter, obehöriga lärare och se om man kan förändra något organisatoriskt som att slå ihop klasser eller öka elevantalet, säger hon.

Kommunen sökte statsbidrag riktade till skolan under 2019, men där riskerar man att behöva betala tillbaka av bidraget under 2020 på grund av att man tvingats spara.

– I värsta fall riskerar vi att få en räkning på någon miljon. Efter mycket kritik har regeringen mildrat bestämmelserna från 2020 för statsbidrag som likvärdighetsbidraget. De insåg väl att när nästan alla kommuner nu står inför besparingar så kommer nästan ingen kunna ta ut några statsbidrag och då blir smällen dubbel så stor, säger Annika Setterquist.

Anja Bergelin, lokalordförande i Nynäshamn för Lärarförbundet och speciallärare på Kyrkskolan i Sorunda, säger att det finns en stor oro bland personalen i kommunen. Lärarförbundet har, tillsammans med fackförbundet Kommunal och Vision, markerat starkt mot de kraftiga besparingarna i ett särskilt yttrande när budgeten togs. De skriver att de styrande politikerna i alliansen förväntar sig att verksamheterna ska: ”banta organisationen in på bara skelettet, men med förväntan om bibehållen kvalitet. Vi får inte ihop den ekvationen”.

–  Vi ser däremot att konsekvenser av besparingarna kommer att bli bland annat ökade sjukskrivningar, elever som inte får särskilt stöd och lärarflykt, säger hon.

Förutom minskat skatteunderlag har kommunen gamla skolor och förskolor som måste renoveras eller ersättas med nya. Arbetsmiljön måste åtgärdas på åtskilliga enheter.

–  Fastigheterna är under all kritik. Vi har två skolor som ska rivas i år och rivningskostnaderna läggs på driftsbudgeten. Det finns beräkningar på att det krävs mellan 500 och 1000 miljoner för fastighetsunderhåll och nybyggnation av förskolor och skolor, säger hon bekymrat.