Allt färre förskollärare på förskolorna
Förskolan
Barngrupperna på landets förskolor har blivit mindre. Inte sedan 1992 har grupperna varit så små som nu, visar Skolverkets statistik. Samtidigt saknar fler av de anställda i förskolorna förskoleexamen.
– En spegling av lärarbristen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.
Statistik från Skolverket visar att förskolegruppernas genomsnittliga storlek har sjunkit från 16,7 barn under 2015 till 15,9 under 2016. Precis som föregående år finns det i genomsnitt 5,2 barn per anställd i förskolan.
Samtidigt fortsätter utbildningsnivån bland personalen på förskolorna att sjunka. Endast 39 procent har en förskoleexamen, vilket är en minskning med 3 procentenheter jämfört med 2015. Samtidigt saknar 28 procent helt utbildning för arbete med barn.
Bekymmersamt, menar Skolverket som pekar på att forskning visar att välutbildad personal är den viktigaste faktorn för att skapa en lärorik och trygg förskola för barnen, enligt ett pressmeddelande.
Det vi nu begär av kommunerna, för att få ta del av de statliga pengarna, är att de har en tydlig plan för när och hur man ska nå Skolverkets riktmärken, säger Gustav Fridolin.