Jens Lapidus: Läraren Roland fick mig att börja läsa – och skriva

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Jens Lapidus är advokaten som gjorde stor succé som författare av bästsäljaren Snabba Cash. Nu är han aktuell med barnböckerna om Dillstaligan. Läs hans berättelse om sin skolgång. Och se videon, där han berättar.

Läraren jag minns: Roland Widlund, Aspuddens skola. Roland var min lärare i biologi och matematik och kanske kemi i högstadiet mellan 1987-1989. När jag började i högstadiet var jag enormt stökig. Jag förstörde lektionerna både för mig själv och mina klasskamrater, vilket gjorde det nästan omöjligt att ha en normal, vettig lektionstimme.

Men med Roland förändrades det. Han var en fantastisk lärare som inte bara kunde förklara saker – han lyssnade också. Han ville hela tiden ha en diskussion med oss elever, men framför allt: Han var väldigt rättvis. Eftersom han var så rättvis, så började jag respektera Roland. Och när jag respekterade honom så började jag också lyssna. Och när jag började lyssna, började jag tycka om det vi pratade om på lektionerna, och lära mig saker och till och med vilja läsa vidare.

Så jag började läsa böcker om de här ämnena. Och när jag började läsa böcker ledde det till slut fram till att jag började skriva böcker.
Men det var långt senare.
För det vill jag tacka dig, Roland!

Jens Lapidus och skolan

  • Mitt favoritämne i skolan: Samhällskunskap.
  • Det hatade jag i skolan: Lärare som favoriserade elever.
  • Så här var jag som elev: En spelevink och pratkvarn.
  • Mina betyg: Bäst: samhällskunskap. Sämst: syslöjd
  • Det här önskade jag att jag visste när jag gick i skolan: Att man aldrig behöver vara rädd.
  • Om jag vore skolminister skulle jag: Lära ut tangentbordskrivning till alla (så man kan skriva böcker och annat). Själv fick jag ladda ner ett program när jag var 21 och lära mig på egen hand.

Roland reagerar: Jag blev varnad för Jens