
”Lärarens egenskaper väger inte upp effekten som klassammansättningen kan ha på undervisningen”, säger Pontus Bäckström.
Forskarna Pontus Bäckström, Stefan Lund, Ylva Svensson och Ove Sernhede resonerar kring behovet av att ändra klassernas sammansättning, och vad det betyder för undervisningen.
Segregation
Hur ska man minska segregationen i skolan?
Är lösningen att flytta elever, så kallad bussning?
Vi Lärare har talat med fyra forskare om behovet av att ändra klassernas sammansättning, och vad det betyder för undervisningen.
Pontus Bäckström, forskare och till vardags samhällspolitisk chef på Sveriges Lärare, har undersökt vilken inverkan klasskamraterna har på eleverna resultat.
Vi Lärare har talat med ytterligare tre forskare som studerat olika försök att minska segregationen genom att ändra klassammansättningen, vilket ofta handlar om att flytta elever mellan skolor, så kallad bussning.
Pontus Bäckströms forskning tog avstamp i Ramfaktorteorins idéer från 1960-talet som hävdade att det finns många faktorer utanför lärarens kontroll som har stor betydelse för undervisningen. De tre viktigaste faktorerna är vad eleverna ska lära sig, hur lång tid de har på sig och elevgruppens sammansättning.
Självklart och intuitivt, kan tyckas, men teorin har mer eller mindre fallit i glömska.
Pontus Bäckströms forskning visar förvisso att läraren har stor betydelse för elevernas resultat. Att en elev själv uppfattar att den har en lärare som är tydlig i undervisningen och bidrar med stöd och hjälp, har ett samband med högre elevresultat.
Men – visar resultaten av forskningen – läraregenskaper på klassrumsnivån kan inte väga upp de negativa effekterna som klassammansättningen har på individuella elevers resultat.
– I debatten hör man att det viktigaste för eleverna, även om de går i socialt utsatta skolor, är att deras lärare har ”höga förväntningar” på dem. Visst, det stämmer att det är viktigt, men mina resultat indikerar att det inte kan väga upp den styrande och begränsande effekten klassammansättningen kan ha på lärarens undervisning, säger Pontus Bäckström.
”Lärarens egenskaper väger inte upp effekten som klassammansättningen kan ha på undervisningen”, säger Pontus Bäckström.
På 1950-talet i Stockholm, när man skulle införa grundskolan, genomfördes en försöksverksamhet där stadens skolor delades upp i homogena respektive heterogena skolor, alltså med elever med hög förkunskap respektive låg.
Det visade sig att i de homogent sammansatta skolorna behövde eleverna ett år på sig för att lära sig en typ av matematik medan eleverna i de heterogent sammansatta skolorna behövde tre år för att lära sig samma matematik.
En viktig slutsats var, enligt Pontus Bäckström, att de med sämre förkunskaper ändå kunde lära sig motsvarande ämnesinnehåll. Genom att blanda klasserna lärde sig alla – och de svagaste gynnades mest.
– De elever som behöver mest hjälp klarar sig bättre om de går i en klass med högpresterande elever. Alla gynnas av att ha duktiga klasskamrater. Ur dessa perspektiv kan skolsegregation bli ett problem, bland annat genom flykten till friskolorna, säger Pontus Bäckström.
Fram växte vad som länge ansågs vara världens bästa skola.
– Forskning visar att det svenska skolsystemet ur ett internationellt perspektiv fortfarande står sig i fråga om likvärdighet och kompensatorisk effekt. Det behöver vi slå vakt om och förstärka snarare än försämra. Den ökande skolsegregationen i svensk grundskola kan ses som att uppdelningen av elever i olika skolor har ökat efter friskolereformen, säger Pontus Bäckström.
I flera kommuner där man länge brottats med en växande segregation och låga behörighetsnivåer för fortsatta studier i gymnasiet har olika metoder använts för att lösa problemet. Det första steget är vanligtvis att öka resurserna till skolorna som kämpar mest.
Som i Trollhättan. Där satsade kommunen på olika typer av kompensatoriska insatser och ökade resurser som till exempel ökad lärartäthet och utbildnings- och forskningsinsatser. Trots det minskade inte skillnaden mellan skolorna så som man hade hoppats.
Ylva Svensson.
Ylva Svensson, docent i psykologi med fokus på barn och unga vid Högskolan Väst och Karin K. Flensner, som är docent i utbildningsvetenskap och undervisar inom lärarutbildningarna, också hon vid Högskolan Väst ligger tillsammans bakom studien ” som undersökt Trollhättans segregationslösning i skolan.
När extra resurser inte gav önskat resultat beslöt kommunen att knappt 300 elever från två skolor med låg måluppfyllelse skulle fördelas till fem mottagande skolor, alltså så kallad bussning.
Men det blev starka protester.
Upprörda föräldrar skrev protestlistor, insändare i lokaltidningen och mejl till kommunen.
– Det skapades också grupper på sociala medier där frågan diskuterades livligt, säger Ylva Svensson.
Det som skrevs lästes såklart av eleverna som skulle bli tvungna att lämna sina skolor och fick dem att känna sig allt annat än välkomna.
Enligt Ylva Svensson gillade eleverna som skulle tvingas byta till nya skolor sin gamla skola, även om betygen halkade efter. De hade upparbetade relationer till lärarna och kände sig trygga. Skolan var ett socialt nav.
– För vissa av eleverna återkom aldrig den tryggheten i den nya skolan.
På en skola fick alla elever helt nya klasser när terminen startade.
De mottagande skolorna hade mycket skilda erfarenheter av elever med de olika behov av särskilt stöd som många av de trehundra hade. På någon skola saknades det i stort sett helt, på någon annan var det vardagsmat.
Fördelningen av eleverna gjordes medvetet ojämn. I någon klass placerades bara ett par elever, i någon annan skola hela klasser.
– På en skola fick alla elever, nya som gamla, helt nya klasser när terminen startade, säger Ylva Svensson.
Och när gamla grupperingar upplöstes gick det, enligt studien, lättare för de nya eleverna att komma in i gemenskapen.
Det var upp till var och en av de mottagande skolorna att förbereda sig och de gjorde det väldigt olika.
På skolorna som haft viss vana med elever från andra kulturer var det självklart för alla – rektorer, lärare och elevhälsopersonal – att arbeta med inkludering i olika grupprocesser och i de klasserna kände sig både de som bytt skola och de som tidigare gått på skolan, en stor tillit till sina lärare och de beskriver även ett tryggt klimat.
Lärare på andra skolor berättar i studien att de inte arbetar med relationsskapande processer på något systematiskt sätt och i de klasserna beskriver också eleverna en större otrygghet.
Av forskningsetiska skäl avslöjas inte vilka skolor som gjorde vad.
Ylva Svensson och Karin K. Flensner skriver i sin studie att: ”Den stora bilden är övervägande positiv och de allra flesta vi har träffat, både skolpersonal och elever, berättar om positiva erfarenheter, att nya relationer skapats och att elever trivs med sin skolvardag och lärmiljö.”
På gruppnivå gick det alltså bra, men på individnivå fanns det frågetecken om framgången.
– Enstaka elever på de mottagande skolorna mådde sämre efter förändringen. Om det hade med organisationen att göra eller inte gick inte att slå fast, säger Ylva Svensson.
Men studien visar även att ”… en övervägande majoritet av eleverna, oavsett om de bytt skola eller inte, sa att de kände sig trygga och hade en hög grad av tillit till sina lärare och att det finns vuxna på skolan som de har förtroende för. Därför finns det ett starkt stöd för grundidén med omorganiseringen och tankarna kopplade till inkludering och kamrateffekter.”
I Nyköping gjordes ett annat försök 2014. Kommunen beslöt att stänga alla befintliga högstadieskolor och samla alla elever i en nybyggd skolenhet med en helt nybyggd och en helrenoverad skola. Där skulle klasserna mixas utifrån ett socioekonomiskt index.
Året därpå kom flyktingkrisen och den nya skolan fick ta emot merparten av de nyanlända eleverna. Andelen elever med utländsk bakgrund ökade snabbt från 18 till 37 procent.
Många elever med välutbildade föräldrar valde då att byta till friskolor. Elevantalet sjönk drastiskt på den nya skolan och skolsegregationen befästes.
Enligt Pontus Bäckström drivs föräldrar som grupp inte enbart av rena akademiska motiv när de överväger att sätta barnen i en friskola.
– Det kan vara yttre tryck som att grannarnas barn börjar på en friskola och att man inte vill vara ”sämre” eller att man hoppas att friskolan ska erbjuda bättre studiero, till exempel. Men ju fler högpresterande elever som lämnar den kommunala skolan desto mer skiktas de lågpresterande ut i den kommunala.
Ove Sernhede, seniorforskare vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet, anser att det i grund och botten är fel att över huvud taget ge skolan ansvar för att bryta segregationen.
– Det är att angripa problemet i fel ände. Problemet har sin rot i att vi skapat ett samhälle som blivit allt mer skiktat och uppdelat. Bussning av elever är plåster på samhällsproblem som kräver helt andra åtgärder.
”Det är fullt möjligt att återskapa skolan så som den en gång var”, säger Ove Sernhede, forskare vid Göteborgs universitet.
Hans perspektiv är detsamma som elevernas som tvingas lämna sina skolor och sin trygghet. Att det i sig riskerar att skapa nya problem.
– De elever som tvingas lämna sina skolor känner sig inte sällan som andra klassens elever och medborgare på de nya skolorna. Och behandlas som sådana, av såväl andra elever som av vissa lärare. De lämnar skolor de känner sig trygga i och som inte är sämre eller mer slitna än de skolor de hänvisas till. De lämnar lärare de haft en relation till i många år och som hjälpt dem med mycket mer än kunskapsförmedling.
Ove Sernhede menar att problemet inte går att lösa lokalt, men att det går att lösa.
– Lokala experiment fungerar inte för att få ordning på skolans generella brister i kvalitet och likvärdighet. Marknadsskolan bidrar till att skikta eleverna på ett sätt som bevarar eller ökar klassklyftorna.
– Men det är fullt möjligt att återskapa skolan så som den en gång var. Uppdaterad, naturligtvis, men likvärdig.
Stefan Lund, professor i pedagogik vid Stockholms universitet, ägnar dagarna åt frågor om utbildningspolicy, ungas utbildningsval, skolsegregation, skolkulturer, såna saker.
Stefan Lund.
För närvarande leder han ett forskningsprojekt med titeln ”Att ta skolan i egna händer: styrd skolintegration och social förändring”. Där har han följt en – av etiska skäl anonymiserad – mellanstor kommuns vedermödor för att få acceptans för att flytta elever mellan skolor i tre områden. Det fina, det trasiga och det som få än de som bor där vill besöka. Och mönstret känns igen.
Kommunens beslut innebar att samtliga elever, oberoende av bakgrund, någon gång under sin låg- och mellanstadietid skulle gå i en skola som inte låg i deras direkta närområde.
Inledningsvis framhöll kommunen främst integration och segregationsproblem som skäl. I alla fall var det det som invånarna hörde. Ett skoluppror startade på sociala medier.
Kommunen ordnade möten med vårdnadshavare för att förklara sig, men argumenten spretade och oron ökade.
Föräldrarna kände sig överkörda. Vissa hade flyttat till området just för att de gillade skolan där.
Samtidigt kände sig föräldrar med utländsk bakgrund oroliga över vad det hela skulle betyda för deras barn som uppenbarligen inte var önskade på andra skolor.
Den avgörande pusselbiten var paradoxalt nog den tilltagande lärarbristen i kommunen. Genom att skapa nya skolenheter kunde man koncentrera de behöriga lärare man hade att tillgå till de respektive skolenheterna och därmed erbjuda alla elever det som skollagen kräver.
Ledaren för skolupproret säger i studien att när kommunens argument upplevdes som logiska rann upprördheten av de flesta. Omorganisationen kunde genomföras.
Fallstudien visar att majoriteten av eleverna, som sedan starten av sin skolgång gått i den organisationen i hög grad umgås med elever som har en annan etnisk bakgrund än dem själva. Eleverna har också fått högre resultat på de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk jämfört med innan och åren direkt efter reformen.
– Elevernas förbättrade resultat visar sig först några år efter omorganisationen, säger Stefan Lund.
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet Listan visar: Brist på behöriga lärare – trots stora överskott. Så ser behörigheten ut i din kommun.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Sveriges Lärare: Skärpta krav på lärarlegitimation och avskaffa undantag.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Replik Liberalerna svarar: ”Socialdemokraterna sätter aldrig skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering”.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Debatt ”Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet.”
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Arbetsbelastning ”Ren självbevarelsedrift gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen”
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.