Fråga experten: Jag har varit hemma, får jag ferielön ändå?

En sjukskrivning är ingen semester. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vår expert Jens Ranta svarar på era frågor om semester och om schemaläggning.

Fråga: Jag är i riskgrupp och har varit hemma med ersättning från Försäkringskassan under stora delar av pandemin. Kommer jag ändå att få vanlig ferielön i sommar? Jag jobbar i en kommun.

Svar: Om du haft ersättning från Försäkringskassan (viss förebyggande sjukpenning i särskilt syfte eller viss smittbärarpenning) och är kommunalt anställd, gäller samma regler som under sjukskrivning. Det vill säga att du tjänar in semester så länge frånvaron under intjänandeåret inte överstiger 180 dagar. Om du varit hemma hela läsåret kommer du troligtvis endast att få halva sommarferien betald.

Jag rekommenderar att du snarast pratar med din arbetsgivare för att få besked om vilken lön du får i sommar baserat på de förutsättningar som är kända nu. Ingen vet hur långt vaccinationerna kommit i sommar och hur rekommendationerna för riskgrupper kommer att se ut. Om smittan minskat kraftigt skulle försörjningen under sommaren kunna lösas genom att du går in och jobbar. Det krävs då att du och din arbetsgivare är överens om att du ska arbeta och det blir i så fall en anställning med timlön, utöver din ordinarie anställning. Timlön betalas vanligtvis ut en månad i efterskott så det kan vara klokt att prata om förskottsutbetalning. Resonera med din chef och kontakta Lärarförbundet om du behöver stöd.

Fråga: Jag är ensamstående med små barn och har en heltidstjänst inom förskolan. Jag jobbar deltid med kortare dagar för att få ihop vardagen. Nu har min chef sagt att jag behöver ta ett eller två stängningspass i veckan för att schemat ska bli “jämnt” mellan oss kollegor. Kan jag vägra?

Svar: Du har enligt föräldraledighetslagen rätt att vara ledig upp till 25 % när du har barn under 8 år. Lagen ger dig ett stort inflytande över hur den ledigheten ska förläggas, såvida inte dina önskemål medför så kallad påtaglig störning för verksamheten. Det betyder i stort sett att verksamheten inte går att bedriva om inte du är på jobbet just då. Ju större verksamhet, desto svårare för arbetsgivaren att få bestämma om din ledighet. Om du är anställd i en kommun är det nästintill omöjligt för arbetsgivaren att neka dig att lägga din föräldraledighet på eftermiddagarna.

Du ska inte vägra att arbeta eftersom det kan få negativa konsekvenser, utan i stället ska du snarast kontakta Lärarförbundet om inte du och din chef enas om schemat.

Fråga: Min chef säger att facket har bestämt att vi måste lämna in våra semesterönskemål redan i mars. Stämmer det?

Svar: Enligt semesterlagen ska du få besked två månader i förväg när din huvudsemester blir, så att du har tid på dig att planera din rekreation. Semesterlagen är en skyddslagstiftning som facken drivit fram genom åren. Arbetsgivaren ska dessutom förhandla semesterlistorna med facket innan ledigheterna bestäms. Det görs med omsorg både om de som ska vara lediga och de som ska arbeta. Det handlar om att hitta balansen mellan att så många som möjligt får vara lediga när de vill och att de som ska upprätthålla verksamheten får en rimlig arbetsmiljö.