
Karolina Parding har sedan disputationen 2007 forskat om arbete och organisation, med särskilt fokus på lärare och deras arbetsvillkor.
Både lärare och elever skulle gynnas av att byråkrater och marknadsaktörer backade till förmån för lärarnas expertis, enligt forskaren Karolina Parding på Luleå tekniska universitet.
Forskning
Lärare kläms mellan politiska reformer och marknadslogik som försvårar ett naturligt samarbete, enligt en ny internationell studie.
– Lärarprofessionen behöver få en större plats att påverka hur arbetet organiseras, säger Karolina Parding, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, som lett studien.
I hennes analys består det svenska skolsystemet av tre sam- eller motverkande krafter: Professionen, organisationen och marknaden. I dragkampen mellan dem avgörs vem som har legitimitet att besluta hur och när vilka saker ska utföras och följas upp i skolan.
– Där ser vi att lärarprofessionen har fått mindre och mindre att säga till om, säger hon.
Att lärarnas röst försvagats sedan 90-talets genomgripande reformer av skolsystemet är ganska enkelt att förklara ur ett professionsteoretiskt perspektiv, menar hon.
– Innan kommunaliseringen och friskolereformen så hade vi professionen och byråkratin i någon slags samspel. Det var inte nödvändigtvis uppdelat helt jämnt 50–50, men nu med marknaden så har vi tre logiker som buffar med varandra på samma yta. Då är det naturligt att det finns mindre plats för professionen.
I ett nyss avslutat forskningsprojekt ledde Karolina Parding en forskargrupp på sammanlagt tio forskare från LTU i Sverige och tre olika universitet i Sydney och Perth i Australien. Studien undersöker hur politiska reformer i ett konkurrensutsatt skolsystem påverkar lärares arbetsvillkor.
I takt med att fler fristående aktörer gett sig in på marknaden har styrning och kontroll också ökat, vilket gjort att byråkratin har växt. Det har bland annat lett till mer dokumentation för lärare och en ökad detaljstyrning av lärarnas arbetsformer, inklusive formerna för samarbete inom kollegiet.
I studien skriver forskarna att samarbeten som påtvingas lärarna uppifrån riskerar att ersätta mer naturliga, lärarinitierade möten och diskussioner.
– Det blir ett problem när professionella yrkesgrupper inte tillåts ha tolkningsföreträde att själva vara med och organisera arbetet. Om vi vill att lärare trivs och utvecklas, och också stannar kvar i yrket behöver de ges goda arbetsvillkor, och där ingår att ha kontroll i arbetet, möjlighet att påverka. Det är svårt att göra ett bra jobb om en inte ges goda förutsättningar, säger Karolina Parding.
Studien tittar även på hur olika lärares arbetsvillkor påverkas av reformer och marknadslogik kopplat till var i landet de jobbar. Beroende på om du som lärare arbetar exempelvis i en glesbefolkad inlandskommun med en enda skola, eller om du jobbar i en mellanstor stad med flera kommunala och fristående kolor, påverkas du olika av de politiska besluten. Det har blivit större skillnad på lärares arbetsvillkor beroende på var i landet de jobbar, och den utvecklingen har skyndats på av kommunaliseringen och friskolereformen.
– Det har förstås alltid funnits skillnader mellan olika skolor och olika orter men 90-talets stora reformer har gjort skillnaderna mellan skolorna större och större. Det får i sin tur konsekvenser för lärarkåren. Skilda villkor leder till att olika frågor blir viktiga att driva, och vad den samlade professionen vill blir kanske inte lika tydligt.
Det låter som en utmaning för facket?
– Exakt. Den kollektiva rösten riskerar att bli svagare.
Karolina Parding har sedan disputationen 2007 forskat om arbete och organisation, med särskilt fokus på lärare och deras arbetsvillkor.
Karolina Parding menar att de ökande skillnaderna riskerar att leda till inlåsningsmekanismer på arbetsmarknaden, när lärare jobbar på skolor som så starkt präglas av sina specifika villkor.
– Det är en typ av utmaning att undervisa elever som har inställningen ”vad mer kan jag göra för att få ett A?” och en helt annan att undervisa elever som knappt kommer till skolan. Det är skilda världar som kräver att man utvecklar skilda kompetenser, och det kan leda till att lärare inte rör sig mellan de två världar som uppstår. Det kan påverka möjligheten för skolan att leva upp till sitt kompensatoriska uppdrag, säger hon.
De tydligaste skillnaderna i lärares arbetsvillkor hittar forskargruppen i jämförelsen mellan skolor på olika geografiska platser, snarare än i huruvida skolorna drivs av kommunala eller fristående huvudmän. Men en skillnad beroende på huvudman som ofta återkommer bland de lärare som forskarna intervjuat är hur de beskriver två olika sorters frihet: Att vara fri som anställd, och att vara fri som lärare.
– Lärare på kommunala skolor ger en bild av att vara fria som anställda. De kan tala fritt, påtala missförhållanden och liknande utan att riskera jobbet eller att få reprimander. Men eftersom de ofta jobbar inom större skolenheter som i sin tur ingår i en hel kommun med många nivåer av styrning kan de vara ganska ofria som lärare. ”Nu har vi bestämt att vi i vår kommun ska göra så här” och så vidare.
Och lärarna på friskolorna ger motsatt bild:
– Där är tendensen att man känner sig fri i det pedagogiska arbetet, ingen lägger sig i vad man gör i klassrummet. Men de upplever sig mer påpassade när det gäller vad man kan säga i fikarummet eller på ett möte, och även utåt.
– I den bästa av världar känner sig lärare fria i sin undervisning och planering, och även i vad man till exempel kan säga till sina chefer. Här verkar det som att man i kommunal skola har den ena friheten och i privat har man den andra, säger Karolina Parding.
Ett stort antal statliga utredningar har nyligen presenterat sina slutrapporter med rekommendationer för hur regeringen bör förändra, reformera och reglera skolan, och fler är på ingång.
Karolina Pardings budskap till de styrande är i grunden enkelt: Lyssna på lärarna – de vet redan vad som fattas och vad som ska bort.
– Lärarna behöver ges större utrymme att påverka hur arbetet ska organiseras och följas upp. Dels för att det ska bli schysta villkor för lärarna, dels för att det ska bli bra för eleverna. Det här är yrkesutövare som har gått en lång högre utbildning på universitet och högskola och som har socialiserats in i sitt yrke. Det är de som är experterna, de kan sin verksamhet och vet vad som behövs, säger hon.
LÄS ÄVEN:
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet Listan visar: Brist på behöriga lärare – trots stora överskott. Så ser behörigheten ut i din kommun.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Sveriges Lärare: Skärpta krav på lärarlegitimation och avskaffa undantag.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Replik Liberalerna svarar: ”Socialdemokraterna sätter aldrig skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering”.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Debatt ”Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet.”
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Arbetsbelastning ”Ren självbevarelsedrift gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen”
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.