Avtalsstriden: Ökad splittring efter SKR-nej till lärarnas krav

Niels Paarup Petersen, Centerpartiets utbildningspolitiskatalesperson, har precis som Liberalernas styrelseledamot Axel Darvik, svängt i frågan om reglerad arbetstid för lärarna.

Nu fördjupas den politiska splittringen i motståndet mot regleringar av lärares undervisningstid.
Centerpartiet öppnar för regleringar inom kollektivavtalet, efter att Liberalerna inom Sveriges kommuner och regioner (SKR) gjort detsamma.
Men Socialdemokraterna, som styr SKR, vägrar svara på Vi Lärares fråga om de är för eller emot regleringar av lärares undervisningstid.

Nära 500 lärare samlades under en solig, ledig söndag för att kräva det egentligen självklara – tid och möjligheter att genomföra sitt uppdrag:

”Vilka är det som är SKR och Sobona? Det är våra folkvalda politiker ute i kommunerna. Det är dom som måste ge mandatet till det stora molnet SKR att ta ansvar för samhället, för skolan på riktigt. Vi vill att politikerna ska göra rätt prioriteringar oavsett färg och kommun. Det måste ske genom dem som sitter på makten och pengarna”, sa David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm.

Det är förhandlingar mellan lärarna och SKR och Sobona och SKR:s motstånd mot reglerad undervisningstid har drivit förhandlingarna in i medling.

Politisk spricka

Men det finns en politisk spricka i styrelsen.

Liberalernas styrelseledamot Axel Darvik har svängt i frågan.

– Jag tycker att det är olyckligt att man inte vill diskutera det alls i den här avtalsrörelsen. Även om man inte kommer hela vägen dit utredningen vill, är det många detaljer som inte är bra att lösa med lagstiftning, säger Axel Darvik, ledamot i SKR:s styrelse, till Vi Lärare.

Boel Godner (S), styrelseledamot i SKR har också uttryckt sitt stöd.

– Kommunaliseringen, marknadiseringen och den segregerade skola som vi har idag har gjort att lärare i Sverige har mycket olika förutsättningar. Det gör att det är välkommet med en reglering, har hon sagt till Vi Lärare.

Öppnar för regleringar

Nu får de stöd från Centerpartiet på riksnivå.

– Jag instämmer med Liberalerna om att vi kan hantera det inom den här avtalsrörelsen, och jag är redo att sätta mig med Lotta Edholm och lösa det, men att kräva att vi ska lösa det utan pengar är inte seriöst, säger Niels Paarup Petersen, Centerpartiets utbildningspolitiskatalesperson.

Frågan är varför Socialdemokraterna, som styr SKR tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, både motarbetar förslagen i Bo Janssons utredning ”Tid till undervisningsuppdraget” – och regleringar i kollektivavtalet.

Anders Henriksson (S), SKR:s styrelseordförande och ordförande, vill inte uttala sig under pågående förhandlingar.

Samma gäller för styrelseledamoten Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och förste vice ordförande Leif Sandberg (C).

Vi Lärare ställer frågan om regleringar till Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund.

Hon svarar också att hon inte vill kommentera den pågående avtalsförhandlingen.

Vill Socialdemokraterna reglera lärares undervisningstid, planeringstid och tid till för- och efterarbete?

”När det gäller utredningens förslag har vi i Socialdemokraterna uttryckt att vi välkomnar förslagen om att minska på dokumentationskraven och fokusera på undervisningsuppdraget. Men vi ser risker med att det genomförs utan tillräckliga resurser. Det skulle försämra lärarnas arbetsvillkor och i praktiken leda till att man tvingas täcka upp för bristen på andra vuxna i skolan. Att finansiera reformen genom att ta pengar från Kunskapsbidraget skulle försämra för skolor med störst utmaningar”, svarar Åsa Westlund via sin pressekreterare.

Samtliga partier på riksdagsnivå säger sig vara för regleringar, i Vi Lärares rundringning.

Så varför skiljer det sig mellan åsikter på riksnivå och i skarpt läge?

– Förtroendevalda i kommuner och regioner har ett arbetsgivaransvar för sammanlagt 1,2 miljoner medarbetare och behöver ta hänsyn till vad som är bäst både för medarbetare och verksamhet, och att alla avtalslösningar ryms inom budgeten. Det är ett ansvar den nationella delen av politiken inte behöver ta hänsyn till, svarar Ulf Ohlson, förhandlingsdelegationens ordförande, SKR.

– När det gäller de pågående förhandlingarna så finns ju inte det utrymmet för de ökade kostnaderna som det skulle medföra. Vi har ju en modell där vi ska förhålla oss till märket. Därför ser vi inte att det är möjligt att göra det inom ramen för de pågående förhandlingarna, svarar Emil Broberg (V), styrelseledamot.

Medlare utsedda

Sveriges Lärare har kommit överens med SKR om medling, sedan lärarna sagt nej till arbetsgivarnas slutbud.

Under måndagen utsåg parterna Anders Ferbe, tidigare ordförande för IF Metall, och Gunilla Runnquist, medlare och tidigare förhandlingschef för dåvarande Lärarförbundet, till medlare.

LÄS ÄVEN:

Stor manifestation – därför protesterar lärarna

Avtalsombuden: Därför sa vi nej till SKR:s slutbud

Mannerheim: Absurt – det enda lärarna vill är att få tid att göra sitt jobb