Bra skolmat gör skolan mer rättvis

Tacos hamnar i topp när eleverna själv får välja sin favoritmat i skolan. Agneta Hörnell är professor i kostvetenskap vid Umeå universitet och projektledare för ProMeal. Illustration: Pep Boatella, foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Visan om den dåliga skolmaten är kanske evig, men flera undersökningar visar att det lika ofta är miljön i skolmatsalen som gör måltiden mindre aptitlig.

”Nästan varje dag går jag runt hungrig för att skolmaten inte har varit god.”

Så börjar en insändare i tidningen Hela Hälsingland från elever på Björkbergsskolan i Hudiksvall. Visan är kanske evig, elever har alltid utryckt sitt missnöje med skolmaten. Säkert med rätta, men flera undersökningar visar att det lika ofta är miljön i skolmatsalen som gör måltiden mindre aptitlig.

"Lär sig äta mer varierat"

Inom den internationella forskningen finns en stor samstämmighet om att bra mat i skolan leder till bland annat förbättrad koncentration, ökad närvaro och ökat välbefinnande. Vilket i förlängningen kan bidra till att utjämna socioekonomiska skillnader.

– Forskningen visar att barn som äter en ensidig kost hemma lär sig att äta mer varierat i skolan. Det betyder att skolans utjämnande uppdrag fungerar när det gäller mat, säger Agneta Hörnell, professor i kostvetenskap vid Umeå universitet, som är projektledare för ProMeal – en forskningsstudie om kost, hälsa och lärande hos barn i Norden.

Hur mycket skolans huvudmän lägger ner på skolmaten varierar stort. Dyrast äter en Finspångselev som fick kosta 8 400 kronor för hela året 2018 medan en elev i Åtvidabergs kommun fick klara sig på drygt hälften – 4 400 kr.

Den bästa och sämsta maten:

Vilken är den godaste maträtten i skolan?
Följande rätter fick flest röster:

  1. Tacos 
  2. Pizza 
  3. Pannkaka 
  4. Spagetti och köttfärssås 
  5. Hamburgare

Vilken är den minst goda maträtten i skolan?
Följande rätter fick flest röster:

  1. Fisk 
  2. Vegetarisk mat 
  3. Soppor 
  4. Falafel 
  5. Blodpudding

Källa: White Guide Junior, resultatet bygger på en undersökning från 2016 som besvarades av 6 500 skolbarn runt om i Sverige.