Johnnie fyllde rastboden med begagnade prylar

Johnnie Lindgren är övertygad om att eleverna presterar bättre i skolan om de får röra på sig på rasterna. Foto: Fredrik Karlsson.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Rastboden på Dallidenskolan i Kil är utrustad med allt från sparkcyklar och rullskridskor till serietidningar. Men det riktigt ovanliga med den är att alltihop är skänkt av privatpersoner och företag.

Johnnie Lindgren är idrottslärare men jobbar halva sin arbetstid på fritidshemmet. Han hade redan samlat ihop begagnade löpband och boxningssäckar till gympasalen och tänkte: Varför inte göra detsamma med rastboden och den trista skolgården? Skolan hade under en period haft mycket tjafs och konflikter på rasterna.

– Forskning visar att rörelse är viktigt för såväl välmående som koncentration. Jag tänkte att ju bättre raster, desto gladare barn och bättre lektioner. 

Dessutom är han en ”just do it”-personlighet, förklarar han. Han tog kontakt med människor i olika köp-och-sälj-grupper på Facebook och frågade om de i stället ville skänka sina gamla grejer till skolans rastaktiviteter. Det ville de flesta.

Rastboden var snart utrustad med bland annat ett 40-tal inlines, 15 skateboards, 15 sparkcyklar, 10 longboards, som Johnnie Lindgren kört runt i Värmland och hämtat.

Tillsammans med eleverna röjde han ur ett garage på skolgården och inredde rastboden med begagnade hyllor, som de hjälptes åt att skruva ihop. En färgaffär skänkte färg som han och eleverna målade skolgården med.

Han engagerade en föräldragrupp som bland annat hjälpte till med att snickra en gagarink.

– Jag försöker fixa det eleverna vill ha. Exempelvis hittade jag ett begagnat biljardbord som vi satte hjul på så att vi kan ha det ute. Jag gillar att renovera saker och om man gör en grej av det så tycker eleverna att det är kul att vara med och fixa. Sakerna får ett personligt värde för dem. 

Ska en lärare verkligen behöva ordna utrustning till skolan?

– Nej, men de låter mig göra det. Det finns mycket välvilja hos omgivningen och om skolan ser att det händer grejer är chansen större att de satsar. Tidigare hade vi en incident varje rast, det vill säga tio i veckan. Efter att vi öppnat rastboden hade vi inte en enda incident på elva veckor. 

Johnnie Lindgrens senaste projekt går ut på att öka barnens läslust. Han ordnade en läsvagn med serietidningar, skänkta av privatpersoner och förlag, som står ute på rasten. En uppskattad blandning av 91:an Karlsson, manga, Min häst och Bilsport.

Johnnies tre bästa tips

  1. Något är bättre än inget. Börja smått och utveckla. 
  2. Utgå från elevernas intressen, då får du deras engagemang.
  3. Ta hjälp. Från föräldrar, elever och kollegor.

Johnnie Lindgren

Johnnie Lindgren arbetar som lärare i fritidshem och idrottslärare på Dallidenskolan F-6 i Kil. Han är även utbildad svensklärare. 2016 fick han Kil kommuns pedagogpris tillsammans med fritidshemsläraren Fredrik Odenbrand. Föreläser om sitt koncept ”Vinnovativt lärande”.

LÄS ÄVEN

Tinos lekotek är skolans mittpunkt

Nicklas digitala lösning fick fart på rasterna

Så planerar du raster där alla kan vara med

Gustav Sundh är ny krönikör i Fritidspedagogik