Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Vad kan hundar tillföra fritidspedagogiken? Det får du svar på i Fritidspedagogik.

Sara Djuberg, redaktör.

2020 var ett riktigt hundår, inte bara i bemärkelsen hårt slit. När jag promenerar i grannskapet ser jag var och varannan granne komma gåendes med en söt valp som de skaffat under pandemiåret. Vi vill inte vara sämre och berättar om pedagoghundarna Figge och Oboy som är ett kompletterande verktyg för fritidsläraren Cecilia Åkesson.

Hundar som hjälper till i undervisningen verkar vara en växande trend även om det förstås ändå är få skolor som använder sig av det. Att hundar kan ha en särskild effekt på barn bevittnade jag när min då sjuårige brorson läste för en så kallad läshund i ett bibliotek. Ett lugn lade sig över både läsare och hund. Men vad kan hundar tillföra fritidspedagogiken? Det får du svar på i vårt reportage.

Nyligen kom Moderaterna med ett uppmärksammat förslag om läxfritids. Hälften av fritidstiden på lågstadiet i utsatta områden ska läggas på läxläsning. Syftet är att förebygga brott genom att hjälpa eleverna att lyckas bättre i skolan. Kanske är det rätt tänkt.

Samtidigt innebär det mer skola och mindre fritid. Vilken effekt skulle det ha om man i stället satsade på fritidshemmet och barnen fick ägna sig åt sådant de har lust med, som lek eller skapande? Vad tror du?