Ledare Vår redaktör Sara Djurberg skriver om den skeva fördelningen mellan antalet män som är anställda i fritidshemmen, och antalet män som är tongivande i debatterna.
Vad är det med fritidshemmet som gör att dess kända profiler nästan bara är män, trots att yrket domineras av kvinnor? 74 procent av lärarna i fritidshem är kvinnor, enligt Skolverkets senaste statistik. Men den som följer diskussionerna i Facebook-grupperna för lärare i fritidshem märker snart att de tongivande debattörerna är män. Likaså är många av lärarna i fritidshem som har kändisstatus i skol- och fritidshemsvärlden män.
Tyvärr bidrog vi på Fritidspedagogik till den trenden i vår serie ”Min rastbod”, där vi lyfte fram fritidslärare som arbetar på skolgården.
Men vi borde naturligtvis ha försökt få en jämnare könsfördelning
Flertalet var män, vilket vi fick kritik för. Varför blev det så? Det var helt enkelt fler män som hörde av sig och ville vara med. Men vi borde naturligtvis ha försökt få en jämnare könsfördelning. För inget tyder på att det är fler män som har rasten som specialitet.
Hur ser det ut i andra lärargrupper? Vad tror ni att det här beror på? Och på tal om det så är våra två krönikörer män. Nu söker vi fler krönikörer till tidningen och gärna någon som kan bidra till mer mångfald. Gillar du att skriva och reflektera över din yrkesvardag? Hör av dig till oss!