
Personalen har lagt ut mattor så att det blir mysigare för Nathanaëlle Karlsson och de andra barnen att rita utomhus.
Coronaviruset
I våras förändrade fritidshemmet i Rottne med kort varsel hela sin verksamhet.
De flesta aktiviteter har flyttats utomhus.
– Barnen har varit fantastiska på att anpassa sig, säger läraren i fritidshem Gülda Viebke.
Det är eftermiddag i mitten av september och skolgården i Rottne utanför Växjö erbjuder sensommarvärme. Fyra av fritidshemsbarnen på Söraby skola sitter på en matta och målar med färgkritor. Deras jämnåriga kompisar har bildat smågrupper för att leka rollspel, kasta med mjuka bollar eller lyssna på skolbibliotekariens sagoberättelser.
– Jag trivs bäst ute, ropar 6-åriga Nelly som står upp i en av skolans gungor.
– Inne finns inte lika mycket att göra, säger Caspian och gör ett glädjefullt språng mot en av skolgårdens grönytor.
Personalen har lagt ut mattor så att det blir mysigare för Nathanaëlle Karlsson och de andra barnen att rita utomhus.
Ett halvår har gått sedan deras småländska fritidshem plötsligt behövde anpassa sig efter en global, luftburen pandemi. Det var då folkhälsomyndigheten presenterade både restriktioner och rekommendationer till Sveriges befolkning, för att hålla nere spridningen av viruset.
– Skolledningen i Växjö kommun presenterade riktlinjer och vi har haft en löpande dialog med rektorn om hur vår verksamhet bör förändras, berättar läraren i fritidshem Gülda Viebke.
Hennes kollega Ingela Jonsson fyller i:
Ingela Jonsson.
– Vi hade på ett tidigt stadium bra diskussioner inom vår personalgrupp. Det är viktigt att ha ett gemensamt förhållningssätt.
I den ena av fritidshemmets två grupper går barn från Söraby skolas årskurs två och tre. På den andra avdelningen är barn från ettan och förskoleklassen inskrivna, och där arbetar Gülda och Ingela som lärare i fritidshem. En av förändringarna på deras arbetsplats är att låta föräldrarna vänta utanför fritids, både vid lämning och hämtning av barnen. Detta för att minska risken för smittspridning.
– Vi fick en hel del frågor från mammor och pappor, och det var ganska rörigt i början, men så måste det nog få vara vid en så här stor förändring, säger Ingela.
– Efterhand kom vi på att man kan sätta upp en ringklocka vid entrén, som föräldrarna kan använda för att påkalla vår uppmärksamhet. Sedan dess har allt fungerat bättre, säger Gülda.
Före mellanmålet tvättar Ellen Ursjö och Aweline Kristensen sina händer ordentligt.
I matsalen är Nathanaëlle Karlsson, Ellen Friman och Sixten von Platen särskilt noga med hygienen.
Före pandemin brukade fritidshemmets förskoleklasselever och ettor vara inomhus samtidigt mellan klockan 13 och 14. För att minska trängseln turas numera de båda grupperna om att vara utomhus under denna tid på dagen.
– Barnen behöver alltså fortfarande vara inomhus en stund varannan dag. Det har med vårt pedagogiska uppdrag på IT-området att göra. Vi är rädda om våra iPads och vill inte använda dem utomhus, säger Gülda.
Denna septemberdag väntar ett mellanmål med smörgåsar och mjölk för barnen. Tidigare höll tjejerna och killarna i varandras händer under sin vandring till matsalen, men nu går de på led i stället. Fem barn i taget släpps in i måltidslokalerna, och en av skolans elevassistenter håller koll på att alla tvättar sina händer ordentligt.
– Vår matsal är ihopbyggd med en föreningslokal, vars toalett vi har fått lov att använda nu under coronaperioden, berättar Ingela.
I dessa pandemitider markerar nymålade streck på matsalsgolvet att alla ska hålla avstånd mellan varandra när de köar. Barnen och personalen har fått vänja sig vid att använda griptång när de lägger smörgåsar och pålägg på sina tallrikar. Efter att mellanmålet avslutats har tjejerna och killarna i uppgift att torka matborden rena.
– Tidigare fick barnen dela på tre, fyra disktrasor och en vattenfylld skurhink. Numera är det engångstrasor som gäller, säger Gülda.
Fritidshemmet har skaffat ringklocka så att föräldrarna kan ringa på. Caspian Saha kikar fram.
Fritidshemmet har klarat pandemiperioden med befintliga personalresurser. När restriktionerna infördes i mars var det färre barn på fritids än det brukar. En anledning var att många föräldrar behövde gå hem från sina jobb, på grund av coronarelaterade företagspermitteringar. De flesta mammor och pappor har sedan dess återgått till sina arbetsplatser. Deras barn har återvänt till fritidshemmet.
– I förskoleklassen och ettan är totalt cirka 60 barn inskrivna, men alla är inte här samtidigt. Denna eftermiddag är ganska normal, med mellan 35 och 40 barn på plats, säger Gülda.
Hon och Ingela är imponerade över hur barnen hanterat situationen.
– De är så medvetna om varför vi är ute mycket mer än vi brukar, och varför det är viktigt att tvätta händerna ofta. Det märks att de har pratat mycket om coronapandemin i sina hem. Dessutom älskar de att vara ute, säger Gülda.
– Samtidigt tycker ju barn om beröring och vill gärna krama oss vuxna ibland. Vi försöker avstå från det. Lite jobbigt känns det att inte tillåta barnen att vara så nära som de egentligen vill, säger Ingela.
Junior Nkounga har blivit ännu bättre på att klättra under coronapandemin.
Att gömma, leta och upptäcka par av Pokémonkort är en av flera styrda lekar som flyttat ut på skolgården under de senaste månaderna. Miljön utanför Rottnes fritids bjuder in till många aktiviteter. Där finns en multiarena, klätternät, sandlåda och gungor. Barnen har upptäckt att deras rollekar med hästar och stall fungerar ännu bättre i utomhusmiljö. Det visade sig vara minst lika roligt att pyssla och rita på skolgården. Väderleken har bara vid ett fåtal tillfällen satt stopp.
– Några eftermiddagar har vi stannat inne på grund av kraftigt regnväder. Då visade vi film för de båda årskurserna i varsitt rum och spred ut oss i lokalerna, för att undvika trängsel säger Gülda.
Efter mellanmålet återsamlas barnen på en bred trappa utanför fritidshemmet. Var och en anmäler sig till någon av eftermiddagens planerade aktiviteter. Deras val skrivs upp på en stor whiteboardtavla, som hämtas ut från fritidshemmet varje eftermiddag. Det är fritidslärarnas och elevassistenternas metod för att veta vad varje barn ägnar sig åt för stunden.
– Informationen på tavlan är även ett stöd för föräldrarna när de ska hämta barnen, säger Ingela.
”Många har fått upp ögonen för vad vår natur och utemiljö har att erbjuda.”
När fritidspedagogik är på besök under hösten vet ingen hur länge till som fritidshemmet på Söraby skola ska coronaanpassas.
– Vi har inte lagt upp någon särskild plan inför hösten och vintern. Men visst, om det blir alltför blött ute behöver ju både barnen och deras kläder komma in och torka, säger Ingela.
Samtidigt är en av deras lärdomar från det senaste halvåret att mer av verksamheten kan bedrivas utomhus.
– Jag är övertygad om att just detta kommer vi att ta med oss till tiden efter pandemin. Vi kan göra mycket mer ute än vad vi tidigare har tänkt på, säger Gülda.
Ingela håller med.
– Många i Sverige har den här sommaren fått upp ögonen för vad vår natur och utemiljö har att erbjuda. Det gäller även oss här på fritids i Rottne.
Pedagogiska tips I skrivarverkstaden på Bryggans fritidshem på Hanvikens skola i Tyresö gör eleverna egna böcker och får tips av läraren i fritidshem Helén Englund Dock.
Lärarpriser Vi lärare i fritidshem utgör första linjen för att motverka konflikter och skapa trygghet i skolan, säger Gustav Sundh, som tilldelas en fint pris.
Undervisning Vilket av läroplanens områden är roligast att undervisa om i fritidshemmet – och vilket är knepigast? Vi bad tre lärare svara.
Forskning Mellanmål och andra rutinsituationer på fritidshemmen måste utgå från en pedagogisk idé, framhåller forskaren Karin Lager i en ny studie.
Så gör vi Det är många barn som är osäkra i dag, så vi måste jobba för att alla ska vara trygga, säger Marie Estéen, lärare i fritidshem.
Särskilt stöd Personal på fritidshem har kunskap om elever som skolan saknar, kunskaper som behövs för att ge barnen stöd – men många skolor är dåliga på att ta tillvara dessa kunskaper. Det slår Skolinspektionen fast.
Debatt Fritidshemmet är en arena där barn kan utveckla sitt ledarskap, något som borde lyftas fram mer, skriver Andreas Härjefors.
Forskning Lokaler som inte är ändamålsenliga påverkar verksamheten, säger Forskaren Christina Grewell.
Krönika Varför ses inte emotionell sensitivitet som något positivt, frågar sig Irina Eriksson.
Reportage Lugnare och gladare barn när fritidsavdelningen går till skogen fyra dagar i veckan.
April, april Det kan droppa färg från taket i matsalen, eftersom det är nymålat. Så sätt skoskydd på huvudet så att ni inte får färg i håret!
Elevhälsa Det känns lyxigt att ha ett nära samarbete med elevhälsan. Det säger Malin Tärnklint, lärare i fritidshem på Svanetorpskolan i Burlöv. Kuratorn eller specialpedagogen deltar i möten med fritidshemmets personal varje vecka och besöker verksamheten då och då.
Gästkrönika Jag älskar att lyssna på barns samtal och få en inblick i deras värld, allt från prat om kärlek, vem som bäst av Ronaldo och Messi till det hemska som hände i Örebro. När vi har fem tysta minuter på lunchen eller mellis dödar vi lite de samtalen, skriver Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Fackböcker Matematik i fritidshemmet är ett ”görande”, menar Anna Wallin. ”Den blir en del av spelet som spelas eller leken som leks.”
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.