Läraren i fritidshem: ”Finns inga lärartjänster”

Foto: Jeppe Gustafsson/Privat

”De söker enbart pedagoger”, säger läraren i fritidshem Stina Undestam, som letat jobb i flera kommuner.

Arbetsmarknaden för lärare i fritidshem förändras snabbt. Stina Undestam hade lätt att hitta jobb i kommunerna kring Lerum och Alingsås för fyra år sedan, i dag är det svårt.
– När vi utbildade oss sa de att vår framtid skulle bli ljus, men så känns det inte nu.

Första jobbet i Lerum var lätt att få 2021, då var det många kommuner som annonserade efter lärare i fritidshem. Något år senare bytte hon till ett jobb i Härryda – även då utan problem.

I dag bor Stina Undestam i Alingsås och är trött på pendlingen till Härryda och söker därför nytt jobb. Men hon hittar ingenting inom rimligt pendlingsavstånd.

– Jag har tittat på annonser från Alingsås, Lerum och Partille och det finns i stort sätt inga tjänster för lärare i fritidshem. De söker enbart pedagoger.

Varför är det så, tror du?

 – Jag kan inte låta bli att tro att det också handlar om att spara pengar, vi lärare i fritidshem är ju dyrare än till exempel fritidsledare eller barnskötare.

”Ska komplettera lärare i fritidshem”

Alla tre annonser som hon tittat på i Lerum söker ”pedagog” och mer precist just barnskötare. En av dem gäller Almekärrskolan där Stina Undestam arbetade tidigare.

Skolans rektor Ulrika Norling svarar per mejl:

– Bilden ser annorlunda ut än när hon jobbade här. Vi vill självklart ha hög behörighet av lärare i fritidshem på våra enheter och under en period annonserade vi bara efter detta. Nu är behörigheten på kommunnivå en annan och vi har öppnat för att annonsera efter andra kompetenser för att komplettera lärare i fritidshem.

Lerum tycks alltså inte annonsera efter enbart pedagoger för att hålla nere kostnaderna – men gör andra kommuner det? Pontus Larsson, ordförande för Sverige Lärare i Karlstad och enda läraren i fritidshem i förbundsstyrelsen, är övertygad om att så är fallet.

– På vissa håll väljer man billigare alternativ trots att det finns behov av legitimerade lärare i fritidshem. Det är skrämmande.

Ifrågasätter Skolverkets siffror

Den landsomfattande statistiken från Skolverket visar att andelen behöriga lärare på landets fritidshem ligger på 48,7 procent (i kommunala skolor). Men Pontus Larsson ifrågasätter Skolverkets statistik:

– Det är ju arbetsgivaren som rapporterar in graden av behörighet och jag tror att den på många håll är lägre än de uppger, vissa inkluderar till exempel lärare med annan legitimation än lärare i fritidshem.

Samtidigt konstaterar han att behörighetsgraden varierar stort över landet.

– Här i Karlstad är cirka 75 procent behöriga lärare i fritidshem, men det finns kommuner där behörighetsgraden är så låg som 20 procent.

På sina håll, understryker han, kan det vara svårt att få tag i lärare i fritidshem. Det gäller i synnerhet i kommuner som ligger långt från de lärosäten som utbildar lärarna.

Chans att minska elevgrupperna

Mot slutet av 2030-talet kommer det att finnas ett överskott av lärare i fritidshem, visar prognoser från SCB. Men Pontus Larsson ifrågasätter själva grunden för prognoserna:

– Vad är ett tillräckligt antal lärare i fritidshem? Om man sätter ribban som Karlstad, på 75–80 procent, ja då lär det inte bli något överskott.

Han jämför med diskussionen om ett väntat överskott på förskollärare, där många talar om möjligheterna att minska barngrupperna till följd av den rika tillgången på förskollärare.

– Samma diskussion borde föras om fritidshemmen, mindre barngrupper skulle verkligen vara efterlängtat även där.

LÄS ÄVEN:

Sju av tio lärare i fritidshem hinner inte planera

Nyexade fritidsläraren:"Jag vill inte jobba som elevresurs"

Nya fritidslärarna: Vår kompetens tas inte tillvara

Gustav Sundh får fint pris: ”Vi lärare i fritidshem står i frontlinjen”