5 tips för källkritik på nätet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Impulsen att dela artiklar kan vara stark. Men var vaksam. Det finns gott om falska artiklar och påståenden på nätet. Är du det minsta osäker så stå emot impulsen att dela. Kolla fakta först!

Be careful out there! Det finns många som vill desinformera.
Foto: Istockphoto

1 Syna bluffartiklar

Artiklar på nätet verkar ibland för bra, upprörande eller knäppa för att vara sanna. Och ibland är det så också. Därför är det bra att vara skeptisk. Läs hela artikeln innan du delar, inte bara ingressen. Verkar det som står rimligt? En tydlig varningssignal är ifall texten hänvisar till information som kommer någon annan stans ifrån, till exempel forskningsstudier eller andra medier, utan att ge tillräckligt med detaljer för att du ska hitta ursprungskällan.

2 Kolla fakta

Foto: Istockphoto

Börja med att leta fram underlaget för texten. Är det på ett språk du inte förstår så hitta en kompis som kan det eller använd översättningstjänster på nätet. Om det inte finns källhänvisningar i artikeln så välj ut nyckelord, till exempel platser och namn, och sök på dem. Om du lägger till ordet ”hoax” (bluff) så får du snabbt reda på om det är en falsk nyhet som avslöjats tidigare men som fått nytt liv.

3 Kolla sajten

Känner du inte till sajten som publicerat texten så är det läge att läsa på. Vem är egentligen avsändaren? Är det någon med en egen agenda? Det finns också sajter som medvetet skickar ut falska nyheter. Viralgranskaren har en varningslista som du hittar på nätet.

Foto: Istockphoto

4 Bilder kan också ljuga

Det är vanligt att falska påståenden på nätet bygger på bilder. Ladda ner bilden, gå till exempelvis googles bildsök och ladda upp den. Då får du fram alla tillfällen då bilden publicerats på nätet och kan se om det är en bild som använts i olika sammanhang, eller om den är gammal.

5 När du ändå inte vet

Ibland är det trots research svårt att veta om en artikel är sann eller inte. Är du minsta tveksam så låt bli att dela. Följ i stället utvecklingen och se om sanningen kommer fram. Eller kontakta själv rätt myndighet, statistiker eller expert för att få klarhet.