Barnets biologiska behov: mat

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Förskolekockarna Andrea Åkesson och Nina Jensen tipsar om hur man gör barnen nyfikna på hälsosammare mat.

Illustration: Mia Nilsson

Vikten betyder inte så mycket första åren

Fetma före två års ålder har sällan betydelse, utan många tvååringar smalnar av sig själva. Från tre års ålder ökar risken för att övervikten eller fetman inte försvinner. Då kan det vara bra att göra något åt vikten.

Källa: Vårdguiden 1177.

28 procent av flickorna i åldern 6 till 9 år i Sverige har övervikt eller fetma. Bland pojkar är siffran 27 procent.

Källa: WHO:s undersökning Childhood Obesity

Surveillance Initiative 2015–2017.

Näringsämnen som kan vara svåra att få tillräckligt av:

  • Fleromättade fetter
  • D-vitamin
  • Järn
  • Källa: Bra måltider i förskolan – rapport från Livsmedelsverket från 2016.

    Att truga eller villkora barn att äta en maträtt eller ett livsmedel kan i värsta fall resultera i att barnet förknippar maten med obehagliga känslor, vilket i sin tur minskar chanserna att barnet accepterar maten i framtiden. Källa: Bra måltider i förskolan – rapport från Livsmedelsverket från 2016.