Skrivuppgiften lär eleverna att läsa mellan raderna

Många elever har svårt att förstå sig på karaktärerna i ”Den allvarsamma leken”. Brevväxlingen hjälper dem att se att romanen handlar om vanliga människor med fel och brister, menar Helena Åström.
Lektionstipset
När Helena Åström lät sina elever skriva en brevväxling utifrån en klassisk kärleksroman vidgades deras perspektiv.
– De tänkte friare och grävde djupare i texten.
Vad händer när ”Den allvarsamma leken” är över? Vad skulle Arvid och Lydia vilja säga till varandra när de skilts åt?
I stället för att bara analysera hur Hjalmar Söderbergs romanfigurer agerar och känner i traditionella boksamtal satte Helena Åström brevpapper och penna i händerna på sina elever på Kunskapsgymnasiet i Malmö.
Uppgiften var enkel: De skulle parvis skriva ett brev från Arvid, växla brev med varandra, och sedan låta Lydia besvara Arvids brev.
Helena Åström
Gör: Lärare i svenska, svenska som andraspråk och retorik. Arbetar på Kunskapsgymnasiet i Malmö.
Bor: I Malmö.
Ålder: 45 år.
Senast lästa bok: ”Inringning” av Carl Frode Tiller.
Favoritkaraktär i skönlitteraturen: ”Jag vet inte, men Hedda Gabler är ju besvärlig på ett kul sätt.”
Fördelen med brevväxlingen var flera, tycker Helena Åström, som upplever att eleverna ofta söker efter ”rätt” svar när de har textsamtal.
– De vill gärna säga det som läraren ”vill höra” och köper ofta den förklaring som en självsäker elev uttrycker. När de skrev brev två och två kom alla till tals mer och de blev friare i sina tolkningar, säger hon.
Gräver djupare i texten
Brevväxlingen var en del av ett forskningsprojekt inom ramen för Stockholm Teaching & Learning Studies, där målet var att hjälpa elever att tolka skönlitteratur.
Att förstå symboler, tvetydigheter i handlingen och snappa upp vad som skrivs mellan raderna kan vara svårt, särskilt för motvilliga läsare, menar Helena Åström.
– För att förstå en text behöver man skala av lager och se vad som bubblar under ytan. När eleverna skrev brev grävde de djupare i texten. I sitt andra brev hade de också kommit längre i sina tolkningar. De var mer öppna och nyanserade.
Lärarens fyra tips
- Att låta elever skriva brev mellan två romankaraktärer är en uppgift som fungerar för elever i alla åldrar. Du behöver inte ta avstamp i en bok där karaktärerna brevväxlar, utan du kan välja roman fritt. Ett tips är att våga utmana eleverna med svårare litteratur. Brevskrivandet är ett sätt att hjälpa dem att bearbeta texten.
- Ange tydligt vad du vill att breven ska innehålla. Skriv i instruktionerna om du vill att eleverna ska träna på att tolka ett symbolspråk eller använda vissa ord från romanen. Var inte rädd att styra dem, även om det är en kreativ uppgift. Att låta eleverna skriva breven för hand på riktigt brevpapper kan förhöja skrivupplevelsen.
- Det är bra om eleverna arbetar två och två med brevskrivandet, så att de kan diskutera karaktärernas drivkrafter och bolla olika tolkningar av romanen. I samtalet fördjupas deras förståelse av texten. Det är också en fördel att de kan hjälpas åt att utveckla språket. Dessutom gör samarbetet uppgiften roligare.
- Efter det första skrivtillfället samlar du in alla brev. När det är dags att skriva det andra brevet låter du eleverna läsa och besvara ett brev som skrivits av en annan grupp. Brevväxlingen gör att eleverna behöver resonera kring och reagera på fler tolkningar av karaktärerna och handlingen. Det kan vidga deras perspektiv ytterligare.
LÄS ÄVEN
Läsningen får elever att våga prata om hur de mår
Så fick de igång skrivandet hos elever med F