Jag har velat slita mitt hår i lärarrummet. Eleverna har ju inte råd att checka ut mentalt redan nu! De har ju upploppet kvar, skriver SO-läraren Emilia Friberg.

Nu är det olidligt nära årets nationella prov i SO-ämnena för årskurs 9. Det är, när jag skriver detta, mindre än 48 timmar kvar.

Under de senaste veckorna har jag och mina två klasser i årskurs nio haft träningsläger i historia. Det har dock känts som att jag har jobbat i motvind. Kombinationen av nationella prov i flera ämnen och preliminära antagningsbesked till gymnasiet har gjort att det råder en sinnesstämning av mental utcheckning. Tjatet om kortare lektioner och mer lättsamma aktiviteter står som spön i backen.

Hur mycket mer har vi att ge?

Jag har velat slita mitt hår i lärarrummet. Eleverna har ju inte råd att checka ut mentalt redan nu! De har ju upploppet kvar. Samtidigt förstår jag eleverna. Hur ska de orka prestera och vara motiverade, när jag som lärare känner att jag knappt orkar hålla ångan uppe? Hur mycket mer har de att ge? Och hur mycket mer har jag som lärare att ge och vilka verktyg finns kvar i min pedagogiska verktygslåda för att motivera eleverna att orka hela vägen in i mål?

Jag är kritisk till nationella proven i SO-ämnena i dess nuvarande genomförande, eftersom de lottas och beskedet om vilket ämne som det blir kommer väldigt sent. SO-ämnena är inte heller färdighetsämnen vilket gör att repetitionen blir extra viktig för att ”återuppliva” tidigare kunskaper.

Vill undervisa ända in i kaklet

I förslaget till nytt betygssystem ska det ingå ett avgörande nationellt slutprov – även fortsättningsvis i ett av de fyra SO-ämnena. Jag har inte helt tagit ställning till hur jag ställer mig till de nationella slutproven generellt, men det positiva gällande elevernas ork och motivation skulle väl kunna vara att vi får undervisa ända in i kaklet.

Jag skulle i mina drömmar slippa ha ett träningsläger som väldigt få av deltagarna det vill säga eleverna faktiskt orkar och är motiverade till att genomföra.

Emilia Friberg är högstadielärare i svenska och SO-ämnen på Västra Stenhagenskolan i Uppsala.

LÄS ÄVEN

Friberg: Galet att lärare tvingas rätta NP hemma i soffan

Friberg: VFU-studenternas frågor gör mig till en bättre lärare

Friberg: Att skriva på beställning är inte lätt

Friberg: Ibland behöver eleverna bara få njuta av ett biobesök

Friberg: Elevernas agg mot läsning är dystopiskt

Friberg: Elever drömmer om en demokratisk diktator

Friberg: SO-undervisningen äter inte längre upp mig