Så ska kursplanerna i de praktisk-estetiska ämnena förändras

Eva Söderberg är slöjdlärare på Glöstorpsskolan i Göteborg och krönikör i Ämnesläraren. Thomas Persson har lett arbetet som särskild utredare för läroplansutredningen.
Kursplaner
Kursplanerna för de praktisk-estetiska ämnena ska bli mer ämnesspecifika och detaljerade. Vilka tekniker, verktyg och handlingar eleverna ska lära sig måste slås fast, enligt läroplansutredningen.
– Äntligen! Vi kan inte lägga mer tid på att tolka luddiga styrdokument, säger slöjdläraren Eva Söderberg.
De praktisk-estetiska ämnena fokuserar i dag alldeles för mycket på analys och reflektion på bekostnad av hantverksmässiga färdigheter. Det var budskapet från skolminister Lotta Edholm (L) när hon intervjuades av Ämnesläraren inför omgörningen av grundskolans läro- och kursplaner.
Nu har läroplansutredningen återkommit till regeringen med förslag som ska styra ämnena i den riktningen.
Några kompletta kursplaner har utredningen inte hunnit ta fram. I stället har man slagit fast principer som ska vara vägledande när de utarbetas.
Praktiska färdigheter och konkreta mål
En bärande tanke är att praktiska färdigheter ska betonas mer. Mål och innehåll ska vara ämnesspecifika, precisa och konkreta, enligt utredaren Thomas Persson.
– Vi vill se mer detaljerade kursplaner. Det behövs en konkretion i styrningen. I dag är allt i kursplanerna lika viktigt och görandet skrivs inte alltid fram, säger han.
Han ser flera risker med vaga kursplaner. Dels kan lärarna tolka vad eleverna ska lära sig på väldigt olika sätt. Dels kan skolorna välja bort undervisning som är kostsam.
– Det ska inte gå att ha idrott utan idrottslokaler eller hemkunskap i trinettkök. När det blir tydligt i kursplanen vad man ska träna på finns inte de valmöjligheterna kvar. Det blir något barnen har rätt till, säger Thomas Persson.
Lägre krav på reflektion
Utredningen föreslår också att kursplanerna ska lyfta fram grundläggande färdigheter och övning som främjar grund- och finmotorik.
Samtidigt föreslås analys och reflektion tonas ned – en ansats som har fått kritik, bland annat av bildlärare som varnat för att moment som bildanalys hotas.
Thomas Persson håller med om att analytiska färdigheter behöver tränas i grundskolan, till exempel i bildämnet. Men han anser att metakunskaper bör introduceras först i högre stadier.
– Vi föreslår inte att reflektion tas bort, men vi menar att det definitivt borde bli mindre fokus på det för de yngre barnen, säger han.
Den riktning som utredningen stakar ut välkomnas av slöjdläraren Eva Söderberg. Hon har i flera krönikor i Ämnesläraren riktat skarp kritik mot dagens kursplaner, som hon anser är alldeles för luddiga och öppna för tolkning.
Läraren: Utredaren har lyssnat till sakkunniga
Hon är frustrerad över att eleverna som hon möter i årskurs 7 har med sig väldigt spretiga kunskaper från lägre stadier, eftersom de har haft olika slöjdlärare.
– När det inte framgår vilka hantverkstekniker eleverna ska kunna i en viss årskurs blir det hela havet stormar. Att man nu föreslår en stringens och en tydlighet, där man också lyfter ämnets särart, är så positivt, säger Eva Söderberg.
Hon ser inte mer detaljerade kursplaner som ett hot mot lärarnas professionella frihet.
– Jag känner mig inte bakbunden. Tvärtom. Blir kursplanerna konkreta kan vi äntligen sluta diskutera vad vi ska undervisa om och i stället prata om hur vi utvecklar undervisningen, säger Eva Söderberg.
Regeringen har tidigare kritiserats för att det inte knöts några experter på praktisk-estetiska ämnen till läroplanstutredningen. Men med utredningen i hand tycker Eva Söderberg att det är tydligt att utredaren har lyssnat till sakkunniga.
– Men i nästa steg när kursplanerna ska skrivas måste ämneslärare och ämnesexperter få hjälpa till. Kursplanerna får inte bara fyllas med en massa teoretiska ord. Nu måste man ner på golvet, säger Eva Söderberg.
Läroplansutredningens förslag i korthet
Egenarten ska betonas
I grundskolans läroplan ska de praktisk-estetiska ämnenas autonomi, egenart och bidrag till elevernas bildning betonas.
Fokus på det praktiska
Kursplanerna ska tydligare fokusera på praktiska färdigheter.
Precisa och konkreta mål
Mål och innehåll ska vara ämnesspecifika, precisa och konkreta.
Tydlighet kring tekniker
Det ska framgå vilka tekniker, verktyg, material och handlingar eleverna ska öva på.
Motoriken lyfts fram
Vikten av övning för att bygga upp såväl grund- som finmotorik ska lyftas fram.
Grunderna ska sitta först
Grundläggande färdigheter ska befästas innan mer kognitivt utmanande inslag introduceras.
Tydligare progression
Progressionen mellan stadierna ska vara tydlig.
Mindre fokus på reflektion
Reflektion och tolkning ska tonas ned, men inte tas bort.
LÄS ÄVEN
Edholm vill se ändrat fokus i de praktisk-estetiska ämnena
Söderberg: Varför pratar du inte om faktakunskaper i slöjden, Edholm?
Debatt: Slår hårt mot estetiska ämnen om elevens val tas bort
Debatt: Glöm inte att våra händer är en förlängning av hjärnan