Här stärker slöjdlärarna ämnet – och varandra

Karolin Wagner är slöjdlärare på Skönadalsskolan i Kävlinge och initiativtagare till den återkommande fortbildningsdagen ”Slöjd is the shit”.

Slöjdlärare kan känna sig ensamma på sin skola. De saknar ofta kollegor att bolla med – och det är ont om möjligheter till fortbildning. Det ville slöjdläraren Karolin Wagner råda bot på. För tredje året i rad ordnade hon förra veckan en fortbildningsdag.
– 128 lärare kom, det finns ett enormt sug att få prata om vårt ämne.

De var ännu fler än i fjol som bänkade sig på hotell Öresund i Landskrona i fredags för att lyssna till designern Bea Szenfeld, lärarutbildaren Jenny Frohagen, skribenten och möbelsnickaren Erik Eje Almqvist och företagaren Christian Caroli (som talade om slöjdsalssäkerhet).

– Utifrån föreläsningarna blev det väldigt bra diskussioner. Slöjdlärare är svältfödda på sånt här, de får sällan diskutera ämnets didaktik då de nästan aldrig ingår i ett större arbetslag.

Slöjdlärare ingår ju ibland i arbetslag med andra lärare i praktisk-estetiska ämnen. Det räcker inte, eller?

– Sådana arbetslag kan vara väldigt givande, men det handlar trots allt om fem olika ämnen. Jämför med till exempel ett arbetslag i svenska, där lärarna kan gå på djupet i sitt ämne på ett sätt som slöjdlärare sällan har möjligheter till.

Många saknar nätverk

Karolin Wagner arbetar på Skönadalsskolan (F–6) i skånska Kävlinge. Själv ingår hon i ett välfungerande nätverk av slöjdlärare i kommunen.

– Men i många kommuner saknar slöjdlärare egna nätverk, framför allt de som jobbar ute på vischan som ensam lärare på en liten skola. Därför är en sån här fortbildningsdag så viktig, det ger dem en möjlighet att just bygga nätverk.

Finns det inte fler än du som ordnar fortbildningsdagar?

– Det är färre än förut, inte minst sedan Slöjdbiennalen lade ner.

Visst finns alltjämt möjligheter till fortbildning, understryker hon, men främst i Stockholm, till exempel på Skolporten.

– Skolor här nere i södra Sverige drar sig för att skicka lärare dit eftersom de behöver betala både resa och ett par hotellnätter. Och därtill ordna vikarier. Nedskärningarna har bidragit till att göra sådana satsningar på personalen mer ovanliga.

”En sån lyx”

Idag finns slöjdlärarutbildningar i Umeå, Stockholm, Linköping och Göteborg – att det saknas en sådan utbildning i Malmö/Lund bidrar också till färre möjligheter till fortbildning i Skåne.

– Den nybildade Slöjdlärarföreningen ordnar en del workshops och digitala föreläsningar, men det behövs fler möjligheter då vi får grotta ner oss i vårt ämne tillsammans, ge varandra inspiration, diskutera kursplanen och den senaste forskningen. Få prata slöjd en hel dag!

LÄS ÄVEN: Här få slöjdlärarna fortbilda både händer och hjärna

128 lärare kom till årets upplaga av ”Slöjd is the shit” i Landskrona.

Slöjdläraren Nette Carlsson från Emanuelskolan (F-6) i Sjöbo var en av deltagarna på fortbildningsdagen i fredags, hon var där för tredje året i rad:

– En sån lyx att få föreläsningar på hemmaplan! När de äger rum i Stockholm får jag aldrig åka.

Vad var mest givande?

– Jenny Frohagens genomgång av det senaste inom forskningsbaserad undervisning, vi får så lite av den varan med tanke på hur få läromedel som finns. Jag gör mina egna instruktionsfilmer.

Sedan lägger hon till:

– Vi är bara två slöjdlärare på vår skola, det känns så bra att få träffa fler kollegor. Och inse att vi alla står inför liknande utmaningar.

”Ingår enormt mycket lärande”

Karolin Wagner kallar sin fortbildningsdag för ”Slöjd is the shit” för att med ett modernt språkbruk betona hur häftigt och givande ämnet är.

– Jag gör det här också för att motarbeta alla okunniga påhopp på vårt ämne. Folk verkar tro att barnen inte får göra mer än att tälja smörknivar och sy lapptäcken.

Hon ser sig själv som en ”slöjdambassadör” i en tid när en del debattörer vill skära ytterligare i lektionstimmarna för slöjdämnet för att ge mer plats åt de teoretiska ämnena.

– De verkar inte förstå att det ingår enormt mycket lärande också i vårt ämne.

LÄS ÄVEN

Debatt: Slöjd blir ett allt farligare ämne i skolan

Därför är estetiska uttryck viktiga i slöjden

Söderberg: De yngsta får en egen dator – men ingen slöjd

Många nya slöjdsalar håller inte måttet

Debatt: Slöjdämnet har reducerats till glorifierat pyssel