”Det behöver bli tydligt vad en skola är igen”

Nya utbildningsministern Simona Mohamssons löften till Sveriges lärare: ”Det kommer att vara mitt allra viktigaste uppdrag framåt.”

”Den svenska skolan kan inte vara en experimentverkstad för ideologiska trender eller kortsiktiga vinstintressen”, skriver utbildningsminister Simona Mohamsson.

Hej bästa lärare,

Jag heter Simona Mohamsson och har fått förmånen att uppbära den finaste och viktigaste posten i regeringen – som utbildningsminister i Sverige. Jag är dotter till Mehsen och Iman som kom till Sverige från Libanon via Hamburg, där jag också är född. Tack vare min bakgrund har jag personligen fått uppleva vilken stark utjämnande kraft skolan kan vara. Utan min gamla lärare Mikael hade jag sannolikt inte varit där jag är idag.

Lyckligtvis vet jag att det finns tusentals Mikael runt om i landet, liksom tusentals små Simona som varje dag ges möjlighet att forma sina egna liv. Det är i skolan som våra unga kan få de kunskaper och färdigheter de behöver för att lyckas på arbetsmarknaden, i livet och i samhället. Men för att skolan ska kunna vara en dörröppnare behöver den få bättre förutsättningar än den har idag, samtidigt som ni lärare behöver få bättre förutsättningar för att kunna fokusera på ert huvuduppdrag: att lära ut. Det kommer att vara mitt allra viktigaste uppdrag framåt. Och jag lovar att kämpa för det varje dag.

Jag läser era krönikor

Jag vet att många av er känt er svikna av politiska löften genom åren – det har även jag. För mig var politiken därför aldrig en karriär, utan ett kall. Jag förstår känslan när den utlovade förändringen aldrig verkar komma. Det kan verka som att allt begravs i utredningar och sedan dras i långbänk. Det är en frustration jag delar. Men jag kan lova er att vi varje dag arbetar för att politiken ska kunna gå från ord till handling. Från utredning till konkret förändring i er vardag. Jag vill att ni också ska veta att jag läser era krönikor och debattartiklar. Förändringens tid är här – skolans bärande väggar ska återupprättas. 

Sedan förra höstterminen gäller ny lagstiftning som har stärkt kraven på huvudmännen när det gäller läromedel, och inte minst läroböcker, och när eleverna kommer tillbaka från sina sommarlov gäller skärpt lagstiftning för bemannade skolbibliotek. Jag vet att det finns en del kommunpolitiker och börsklippare som tycker att det är detaljreglering, men jag är övertygad om att vi är ännu fler som tycker att det är “bare minimum”.

Scheman utan planeringstid måste försvinna. 

Vi arbetar nu med nästa steg för att vända avregleringen av den svenska skolan. Vi har bland annat tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur ett maxtak på barngruppernas storlek, inklusive en reglering av personaltätheten, ska kunna införas i förskolan. Jag vet att många av er tycker att det är viktigt, och det gör jag med.

Vi har nyligen tagit emot förslag om att reglera lärares undervisningstid, samt tid till planering och uppföljning av lektioner. Jag hade gärna sett att S-styrda SKR hade velat få det på plats redan under vårens avtalsrörelse, men de ville inte gå Sveriges Lärare till mötes. Därför arbetar vi för att få det på plats genom statlig reglering i stället. Som utbildningsminister vill jag vara tydlig med att scheman utan planeringstid måste försvinna. 

Börsklipp före barns utbildning

Vi har även fått förslag på ett nytt betygssystem som ska göra upp med den skarpa F-gränsen och utslagningen till gymnasieskolan. Vi har förslag på nya läroplaner med ett starkare fokus på ämneskunskaper och där större hänsyn ska tas till barns kognitiva utveckling – i det arbetet har ett flertal lärare, rektorer och forskare som bland annat brukar synas i den här tidningen medverkat. Och vi har förslag på ett nytt stödsystem som ska mynna ut i riktiga stödinsatser som beslutas av er lärare och utan krav på dokumentation.

Det behöver bli tydligt vad en skola är igen. Det ska inte finnas några börsklippare som sätter vinstintresset framför barnens utbildning. Inte heller några kommunpolitiker som använder skolans pengar som valutareserv när de hamnar i ekonomiska trångmål. 

Kom fram och säg hej!

Vi arbetar vidare med förslag för att stärka insynen i friskolor, införa en nationell och differentierad skolpengsnorm, införa vinstförbud för den som vill ta del av statliga bidrag och en rad andra skärpningar. Men jag utesluter inte att vi kommer att behöva göra mer. Jag vet vilket ansvar politiker – av alla färger – bär för dagens situation. Men om något gör det mig bara än mer beslutsam om att använda de verktyg som krävs för att vi ska få ordning på skolsystemet igen. Den svenska skolan kan inte vara en experimentverkstad för ideologiska trender eller kortsiktiga vinstintressen. Den måste åter bli en stark utjämnande kraft – byggd på kunskap, bildning och ordning – som skapar möjligheter, frihet och framtidstro. Det är dags att vi återigen behandlar skolan som den viktiga samhällsbärande institution den är. 

Innan jag avslutar vill jag också ta tillfället i akt och önska er alla en fortsatt trevlig sommar! Om ni stöter på mig någonstans får ni mer än gärna komma fram och säga hej.

Med vänliga sommarhälsningar,

Simona Mohamsson (L), utbildningsminister

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se

LÄS MER:

Edholm petas – lärarnas krav på nya skolministern

Regeringens utredare: Lärares tid ska regleras

Förslaget: Uppgifterna som lärare ska låta bli