Skarp lärarkritik mot skolvals-beslut

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Riksdagen röstade ner regeringens förslag om kortare friskoleköer under onsdagen.
Det är det andra förslaget ur Likvärdighetsutredningen som faller.
– Frågan är död nu, åtminstone till efter valet, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN: Utredare: Ändra skolvalet och skolpengsystemet

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund vädjade under tisdagen till riksdagens politiker. De två ordförandena Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén bad politikerna att rösta igenom förslaget om striktare regler för friskolornas köer, enligt lärarfacken bidrar dagens system till den ojämlika skolan.

Så påverkas lärarna

– Bristande likvärdighet påverkar lärarna i allra högsta grad, samtidigt som staten abdikerat från sitt huvudansvar för en likvärdig finansiering och förutsättningarna ser så vitt skilda ut både när det gäller medel, behöriga lärare och lärares möjlighet att arbeta med elevernas behov av stöd eller utmaning. Det i sig drabbar kvaliteten, arbetsmiljön, det ökar lärarbristen när lärare lämnar yrket i sorg, säger Johanna Jaara Åstrand.

Men under torsdagsseftermiddagen röstades förslaget ned i riksdagen. Moderaterna förklarar sin huvudinvändning: 

– Vi vänder oss emot att huvudmän och rektorer ska få som huvudsaklig uppgift att skapa ”allsidig social sammansättning” och ge kommuner möjlighet att rita om geografiska områden för att uppnå det, säger Lars Hjälmered, Moderaternas skolpolitiske talesperson, till Läraren.

Tidigare i juni fällde riksdagen även regeringsförslaget om minskad skolpeng till friskolorna.

– Det förlorar alla på. Jag menar att det borde ha funnits sätt för partierna att mötas i dessa frågor för att stärka mer likvärdiga förutsättningar för alla Sveriges elever. Det gör man inte nu och det är ett svek, säger Johanna Jaara Åstrand.

Regeringsförslagen baserar sig på utredaren Björn Åstrands förslag för en mer likvärdig skola.

– Vi behöver fokusera på att förbättra likvärdigheten i den svenska skolan, alla barn oavsett bakgrund måste få samma chans. Så ser det inte ut idag och det beror bland annat på skolvalets utformning, sa skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) i riksdagsdebatten.

Socialdemokraterna har under en pressträff sagt att det fallna förslaget om minskad ersättning till friskolorna gör att de går till val bland annat på skolfrågorna.

Så vill oppositionen arbeta för likvärdighet

Lars Hjälmered och Moderaterna vill se andra insatser än en reglerad friskolemarknad.

– Den bristande likvärdigheten i svensk skola motas främst genom kunskapsreformer: mätbara kunskaper, frigöra så att elever får mer undervisningstid med ämneslärare och en ny skollag som garanterar kvalitet i alla skolor i landet, säger Lars Hjälmered.

Men Lärarförbundet arbetar fortsatt för att öka statens ansvar för finansieringen och för ett mer rättvist kösystem.

– Vi kommer att fortsätta att föra dialog med partierna om varför det är nödvändigt att se över finansiering och skolval, och vi är beredda att hjälpa till med lösningar som alla partier kan ställa sig bakom, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN:

Lärarnas vädjan till riksdagen: ”Säg ja!”

Regeringen: Friskolor kan få avdrag på skolpeng