Johanna Jaara Åstrand: "Var är resurserna till skolan?"

Lotta Edholm (L) är ny skolminister under regeringen Kristersson. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har en viktig fråga till henne. Foto: Pressbild/Linnéa Tammerås
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring saknade löften om mer pengar till skolan. På onsdagen stod det klart att det är Lotta Edholm (L) som blir skolminister.
– Hoppas att hon är beredd på en dialog med Sveriges Lärare, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

LÄS ÄVEN: Här är nya regeringens skolpolitik

Onsdagens regeringsförklaring var i princip en uppradning av skolreformerna i Tidöavtalet.

Men Johanna Jaara Åstrand ställer sig frågande till tystnaden kring resurser.

– Det är obegripligt hur man kan tro att man ska komma till rätta med bristande kunskaper, lärarbristen, arbetsbelastningen, skolmisslyckanden och den bristande likvärdigheten utan att betala, säger Johanna Jaara Åstrand.

Edholm (L) står bakom mobilförbudet

Nya skolministern Lotta Edholm (L) har som skolborgarråd i Stockholm stått för mobilförbud, ansvarskontrakt och obligatorisk förskola.

Under onsdagen har hon kritiserats för att hon sitter i styrelsen för en friskolekoncern, vilket Johanna Jaara Åstrand inte vill kommentera.

– Det är inte min roll att tänka kring det, vi är tydliga med vår politik när det handlar om vinstdrivande skolföretag. Hon har också erfarenhet som skolborgarråd i Stockholms stad, den största skolarbetsgivaren i Sverige. Jag hoppas att hon tar med sig den kunskap hon har, men framförallt att hon har stora öron och är beredd på en dialog med Sveriges Lärare, både kring problemen vi ser och de lösningar vi behöver, säger Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand har tidigare i veckan kallat bristen på statligt ansvarstagande i Tidöavtalet för ett svek.

– Vi hade förväntat oss ett löfte om att staten skulle ska ett större ansvar för skolans finansiering och att det skulle skjutas till pengar, inte minst med tanke på vad de säger att de vill komma till rätta med. Men det är bara att kavla upp ärmarna och försöka komma överens om de lösningar som krävs, säger hon.

LÄS ÄVEN: Lärarnas egna ord – detta behövs akut i skolan