Skolkök fasar ut ris av klimatskäl

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Växjö kommun har fasat ut riset i skolmaten med motivering att det har för stor klimatpåverkan.
En professor i livsmedelsvetenskap är positiv till beslutet.

Foto: Colourbox

Processen att ersätta riset i skolbespisningen har skett stegvis sedan beslutet fattades hösten 2017. Nästan allt ris har uteslutits och serveras endast i rätter där ris är en huvudingrediens. I stället serveras bland annat potatis, pasta, bulgur och matvete.

Anneli Ekstedt, verksamhetschef i Växjö kommun, förklarar att ris har en större klimatpåverkan eftersom risodlingen inte sker i Sverige och dessutom kräver mycket vatten.

Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet, är positiv.

– Ris är spannmålsgrödan med högst klimatpåverkan och därför är det lämpligt att ersätta riset med klimatvänliga alternativ, säger hon.

Hon påpekar också att Livsmedelsverket rekommenderar att man på lång sikt inte ska äta för mycket ris, efter upptäckten för ett par år sedan att riset innehåller arsenik.