Lärarlöner: Haninge kommun på första plats i löneligan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Högst på lönelistan – men kostnaderna riskerar äta upp budgeten för läromedel. Så ser det ut i Haninge, söder om Stockholm.

SE HELA RANKNINGEN SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2019 PÅ LÄRARFÖRBUNDET – KLICKA HÄR!

Haninge hamnar på första plats i löneligan i Lärarförbundets årliga rankning.

– Vi har jobbat strategiskt från Lärarförbundets sida och vi har turen att ha arbetsgivare som har hög kompetens inom lönebildning, säger Mats Pettersson, ordförande i Lärarförbundet Haninge.

Kommunen är en av de största i Stockholms län, med 90 000 invånare, 16 grund- och två gymnasieskolor. Och trots att lönerna tillhör de högsta, placerar sig Haninge som fjärde sämsta skolkommun i Lärarförbundets rankning. Andelen utbildade lärare är låg, lärartätheten är låg, precis som att kategorin friska lärare drar kommunen mot listans skolbotten.

De höga lönerna är ett avgörande konkurrensmedel.

– Vi befinner oss i ett område i en region där det är stor konkurrens och där det finns brist så blir det pådrivande på lönerna. För att vara konkurrenskraftiga vill vi hänga med i den utvecklingen, säger Henrik Lindh, utbildningsdirektör i kommunen.

Samtidigt ökar alla kostnader för kommunerna. Löneökningarna är högre än kostnadsuppräkningen, vilket innebär att Haninge hela tiden går mer och mer back.

– Om inte uppräkningen från politikerna täcker ökade lönekostnader och övriga ökade kostnader, så kommer det att belasta enheternas budgetar. Skolornas budgetar kommer stadigt att minska och det saknas pengar till tillräcklig personaltäthet och inköp av material till elever. Det ser vi redan nu, säger Mats Pettersson.

Kommunalrådet Tobias Hammarberg (L) menar att det är upp till rektor att fördela budgeten.

– I Haninge har vi låga lokalkostnader jämfört med liknande kommuner, det innebär att det kommer pengar till undervisningen. Sen är det upp till rektor att bestämma hur man använder dem, om man väljer att lägga den på lärarresurser eller på förbrukningsmaterial. Det är varje rektors sak att avgöra. Men givet att lärarna är det viktigaste yrket vi har i kommunen, och givet den extrema konkurrenssituation som finns kring lärarna så är satsningen på lärarlöner en bra prioritering, säger Tobias Hammarberg.

Arjeplog kommun ligger högst i lärartäthet men betalar sämst.

– Ja vi är en låglönekommun. Vi ligger lågt där tyvärr, säger Fredrik Westerlund, skolchef i Arjeplog.

Ni är inte ensamma i botten, när det gäller löner, utan där ligger nio andra kommuner också.

– I regel är det så att ju högre skatter i kommunen ju lägre löner har dess anställda. Vi vill inte konkurrera med lärarlöner så att vi stjäl och kannibaliserar på varandra. Däremot måste vi stå oss i konkurrens gentemot andra yrken här uppe så vi inte tappar lärare. Det känns viktigt att lärare blir kvar i yrket. Om jag sedan förlorar en lärare till Sorsele eller Arvidsjaur det kan jag leva med för jag får säkert någon lärare därifrån också, säger Fredrik Westerlund.