Centerpartiet vill ge obehöriga lärare ännu mer stöd

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Mer stöd till obehöriga lärare, det kräver regeringens skolpolitiska samarbetspartner Centerpartiet. Något som enligt Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand, snarare konserverar lärarbristen.

Centerpartiet presenterar sitt skolpolitiska program i en debattartikel i Dagens Nyheter. Förutom att ge lärarutbildningen en tydligare vetenskaplig koppling, vill partiledaren Annie Lööf och skolpolitiske talespersonen Fredrik Christenssen även ge mer aktivt stöd för obehöriga lärare.

Det handlar bland annat om längre anställningsperioder än ett år, men också om ett centralt undervisningsinnehåll som ska bistå den som inte är utbildad lärare. Samtidigt ska meriterade lärare handleda obehöriga så att de kan undervisa, så kallade undervisande assistenter i klassrummen. Obehöriga ska också få sätta betyg, om rektorn ger sitt godkännande.

Johanna Jaara Åstrand:

– I stället för att få upp andelen behöriga vill de ändra regelverk som gör att obehöriga förblir obehöriga. De ska anställas längre fast de inte har utbildning, och få större befogenheter trots att de inte har den kompetens som krävs. Det konserverar lärarbristen, säger hon.

Fredrik Christensson, Centerpartiet.

Men Fredrik Christenssen menar att det är en nödvändig insats.

– Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi måste stärka attraktiviteten i läraryrket, med professionsprogram, snabbare utbildningsvägar och så vidare. Det är jätteviktigt. Men vi lever i en situation där vi måste ge obehöriga lärare goda förutsättningar att ge den bästa möjliga undervisningen, säger Fredrik Christenssen (C).

I juni lanserade Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson ett webb-stöd till obehöriga lärare, vilket väckte kritik. Det sågs bland annat som ett steg bort från satsningen på legitimerade lärare.

Redan idag upplever lärare också att handledningen av icke-behöriga kollegor tar tid från undervisningen.

Lärarförbundet tror på att fortsätta att mota bristen på behöriga genom att utbilda de obehöriga.

– Vi har en rapport som visar att hälften av de obehöriga lärarna har en påbörjad lärarutbildning, vi vill se politiker och satsningar som leder till att fler tar sin lärarexamen. Det handlar om finansiering, bättre studievillkor som gör det möjligt att studera och jobba samtidigt samt bättre system för validering. Centerpartiet börjar i helt fel ände, säger Johanna Jaara Åstrand.

En stor del av skoldebatten handlar om kommunernas nedskärningar. Men ekonomiska satsningar nämns inte i Centerstyrelsens skolpolitiska programförslag.

– Det som står i DN är ett urval, flera andra delar finns redan i januariavtalet. Men självklart hoppas vi på respons på vår politik, säger Fredrik Christenssen.

Johanna Jaara Åstrand är dock glad för att Centerpartiet tar upp skolfrågan.

– Vi välkomnar att C bygger en utbildningspolitik. De har passat i frågan alldeles för länge. Men det som nu finns på bordet är faktiskt en landsbygdsfientlig politik, för det är landsbygdens barn som drabbas hårdast av lärarbristen, säger Johanna Jaara Åstrand. 

Centerns skolpolitiska program får även kritik av Liberalerna, trots att båda partierna samverkar med Socialdemokraterna om bland annat skolfrågor, i Januariavtalet.

– Detta tolkar jag som förslag från C och L kommer inte att medverka till beslut i de delar som berör obehöriga lärare, säger han till Lärarnas tidning.

Liberalernas kritik mot Centerns skolpolitik rör bland annat förslaget att obehöriga ska få sätta betyg.

– Vi ska stärka läraryrkets status och professionen, inte underminera och urholka lärarlegitimationen genom att göra fler undantag och ge obehöriga lärare ökat mandat. Detta förslag ger en helt fel signal, säger Roger Haddad.