Rörelsen som ger färre konflikter
Reportage Fysiska rastaktiviteter och ”brain brakes” på lektionstid har gett färre konflikter på rasterna och högre koncentration på lektionerna på Östbergaskolan i Stockholm.
https://youtu.be/jy5CSAVEhpQ
Skolgården kryllar av liv och rörelse. Barnen leker kull, dansar eller spelar boll. En klar motsats till de dystra fakta som säger att svenska barn och ungdomar rör sig för lite. Utvecklingen går dessutom åt fel håll, sett till WHO:s rekommendationer om en timme eller mer fysisk aktivitet om dagen. 2001 var 83,6 procent av svenska barn mellan 11 och 17 år fysiskt inaktiva.15 år senare hade andelen ökat till 84,7 procent. Sveriges ungdomar rör sig därmed minst i Norden.
På Östbergaskolan i södra Stockholm har ledningen brutit stillasittandet. Skolan deltar i ett treårigt projekt i Stockholms stad – Spring i benen – som går ut på att öka barnens motion.
– Det är lika viktigt för barn att utveckla sin rörelseförmåga som sin läs -och skrivförmåga, säger Emma Rahmner, rörelsepedagog på Östbergaskolan (F-6) i södra Stockholm med uppgift att få fart på barnen.
Östbergaskolan ligger i ett socioekonomiskt svagt område. Eleverna har till 95 procent utländsk bakgrund och ett annat hemspråk än svenska. 32 olika hemspråk finns bland 202 elever.
– Vi har rörelse som prioriterat område på skolan, säger Bassem Jerbi, skolans rektor. Målsättningen är att eleverna i högre grad ska nå målen samt lära sig en hälsosam livsstil för framtiden.
– Vilka vill spela gagaboll? Upp med en hand! Rörelsepedagog Emma Rahmner har full koll.