Wiman & Tholin: ”Bort med F”

Läraren Maria Wiman och betygsutredaren Jörgen Tholin pratar F-betyget med Lärarens programledare Emma Olsson. ”Det finns inga vinnare med F” säger Maria Wiman.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Mellan 15 000 och 17 000 elever lämnar nian utan gymnasiebehörighet, varje år. Tusen av dessa tar till slut sin examen. Läraren Maria Wiman och betygsutredaren Jörgen Tholin är eniga: Bort med F-betyget.

LÄS ÄVEN: Ett till steg för underkänt nobbas av tunga instanser

Läraren poddar med Maria Wiman och Jörgen Tholin och i studion är båda eniga. F ska bort.

– Att sätta F är ett gigantiskt misslyckande, både för mig som yrkesperson och för hela skolsystemet. Såklart för eleven också, det finns inga vinnare, säger Maria Wiman.

Ibland dyker minnet av de underkända eleverna upp.

– För många år sedan var det en elev som kom till oss sent på högstadiet, en trasig pojke. Han hatade allt med skolan och tänkte att jag var en idiot. Efter extremt mycket relationellt och tidskrävande arbete fick vi in honom i klassrummet och jag kunde notera att han var skarp. Men sen kommer Nationella proven i svenska och han var inte i närheten av ett E. Jag dömde honom till utanförskap och pojken slutar nian, kommer inte in på gymnasiet. Jag vet inte vad som hände efter det men jag tror inte att det blev bra, säger Maria Wiman.

LÄS ÄVEN: 

Betygsutredningen klar: ”Betyg ska inte sättas utifrån elevernas sämsta prestation”

– Det är 17-18 000 elever vi sorterar ut varje år. Det är som Skara kommun. Hela Höörs kommun om man är skåning och hela Skellefteå kommun om man är från Norrland. Varje år sorterar vi bort en någorlunda stor kommun. Det går inte bra för eleverna, det funkar inte, säger Jörgen Tholin som ligger bakom betygsutredningen.

– Då sätter man in lovskola i två veckor som ska rädda nio år i grundskolan då man inte blivit godkänd, helt ärligt kommer det någon vikarie från gatan och sätter E på eleverna. Det är en väldigt billig lösning, säger Maria Wiman.

LÄS ÄVEN: Klart: Lovskolan utökas – trots massiv kritik

– Alla som vill göra något åt det får slängt i ansiktet att ”du vill sänka kraven”. Det är nästan det värsta man kan säga till en politiker i Sverige att man vill sänka kraven i skolan. Men politiker är intelligenta människor, de förstår att det är ett jätteproblem att vi slår ut 17 000 människor om året, säger Jörgen Tholin.

Lyssna på Läraren här!

LÄS ÄVEN: 

Språk och matte kan få eget betygssystem

Oro för taktikval med nya ämnesbetygen

Godkända efter lovskola – klarar inte gymnasiet