Så klarar du första tiden som lärare

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Maria Wiman, högstadielärare och krönikör i Läraren, kommer nu ut med sin andra bok.
Den här gången riktar hon sig till nyblivna lärare.

Varför har du skrivit den här boken?

– Jag minns själv hur förvirrad jag var som nyexad, hur osäker jag var på det mesta trots en gedigen utbildning. Det blev liksom ett glapp mellan teori och praktik. Nu har jag skrivit en bok som jag själv hade velat ha. Här finns massor av praktiska råd om alltifrån lektionsplanering till hur man hanterar stökiga elever, bygger relationer och tar kontakt med besvärliga föräldrar. Jag vill att den här boken ska vara en vän att hålla i handen.

Vad tror du är det vanligaste misstaget man gör som ny lärare?

– Jag tror att många kommer ut med stora ambitioner om hur fläckfri och perfekt den egna undervisningen ska vara. Sedan möts man av en verklighet där eleverna kanske är trötta, kopiatorn strular och internet kraschar. När jag var nyexad blev jag förvånad över hur mycket av min tid som handlade om annat än undervisning. Man ska bygga relationer, hantera konflikter, göra soc-anmälningar och jaga mobiltelefoner. Det måste man vara ödmjuk inför.

Vad är ditt enskilt bästa tips för nya lärare?

– Var snäll mot dig själv! Du är nybörjare och måste lägga ambitionen därefter. Ta hjälp av dina kollegor, sno andras planeringar, deppa inte ihop om en lektion blir dålig. Tillåt dig att träna på att bli lärare! Det är helt rimligt att man är lite osäker innan man testat sina vingar. Allt annat vore liksom konstigt.