Här demonstrerar de mot nedskärningar i skolan

Protester
Ett par hundra demonstranter har samlats utanför kommunfullmäktige i Sigtuna norr om Stockholm på sena torsdagseftermiddagen. Skanderande ramsor och musik i högtalare avlöser varandra, och i händerna har demonstranterna hemgjorda plakat och skyltar som deklarerar att ” Vi orkar inte mer” och ”Låt min lärare jobba kvar”.
Allihop vill samma sak; att kommunen ska se till att lärarna får bättre förutsättningar att göra sitt jobb.

| Foto: Emil Hedman
Sigtuna är en av många kommuner som har svårt att rekrytera behöriga lärare till sina skolor. Samtidigt berättar Magnus Eriksson att flera av de behöriga lärare som idag jobbar i kommunen överväger att sluta, på grund av dåliga förutsättningar att göra jobbet.
– Det finns en uppgivenhet. Det syns i hög sjukfrånvaro, och en känsla av att ”ska jag verkligen var lärare om arbetsförhållandena är såhär?”. På många håll undervisar man mer än tidigare då man har skurit kringpersonal, och vi ser i medarbetarundersökningar att den psykosociala arbetsmiljön inte är bra. Det gör oss väldigt oroliga, säger han.
I takt med att ledamöter anländer till fullmäktigemötet skanderar demonstranterna ”Kommunen vill ha kvalitet förstås, då kan de inte spara på oss!” och håller upp sina plakat mot dem. Politikerna stannar till och tittar, någon växlar ett par ord med demonstranterna och en annan tar en bild av dem innan han går vidare in i byggnaden för att delta i sammanträdet.
– Jag är här för att göra min röst hörd och visa för politikerna att deras beslut påverkar vår vardag. Skolan jag jobbar på ska skära ner i personalen och vi är oroliga för att vi kommer få undervisa mer. Och när kringpersonal försvinner får vi lärare mindre möjligheter till att ta paus och måste lägga mer tid på att hantera konflikter och agera rastvakt, säger Mia Kempe, klasslärare för lågstadiet på S:t Pers skola i Sigtuna och lärarcoach.
Pernilla Bergqvist (L) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i kommunen. Hon menar att kommunen inte har råd att satsa mer på skolan.

| Foto: Sigtuna kommun
Budgeten för skolverksamheten höjdes inför 2019 jämfört med tidigare år räknat i kronor, men eftersom Sigtuna är en kraftigt växande kommun blir det ingen nettohöjning i praktiken. Istället präglas skolorna av effektiviseringskrav.
– Jag har haft många bra samtal med lärarfacken under flera års tid. Vi är överens om att vi ska förbättra lärarnas arbetsmiljö. Men jag har också förklarat för dem att vi har ett väldigt svårt ekonomiskt läge i kommunen, säger Pernilla Bergqvist.
Magnus Eriksson på LR bekräftar att facket trots allt har en bra dialog med arbetsgivaren inom ramen för samverkansavtalet. Det är bara det att det är mer snack och mindre verkstad hittills.
– Arbetsgivarna tänker rätt, och de håller med om att vi behöver renodla läraruppdraget. Men vi ser inte de ambitionerna i verkligheten. Vår signal med demonstrationen är att ambitionerna måste börja märkas i lärarnas vardag. Fina ord måste omsättas i praktiken, säger han.
Varför är du här och demonstrerar?
Mia Kempe, klasslärare på S:t Pers skola och lärarcoach.
– Jag och mina kollegor går redan på knäna, och nästa läsår ska min skola spara in motsvarande fem tjänster. Vi är oroliga att vi kommer att få undervisa mer, och kanske undervisa i ämnen vi inte är behöriga i.
Joel Höglund, Ma/No-lärare på S:t Olofs skola
– Det är viktigt att vi uppmärksammar att det hela tiden sker små nedskärningar i skolan vilket leder till sämre arbetsförhållanden för lärarna. Vi blir färre som jobbar på skolan och det ökar stressen för oss lärare.
Sofia Olofsgård, Idrott/engelska-lärare på S:t Pers skola
– Vi blir tröttare och tröttare, och jag tycker att det är nog nu. De kan inte dra ner ännu mer än de redan har gjort.