Utnyttja ungas erfarenhet det digitala

Elza Dunkels ser vuxnas och skolans ansvar för att hjälpa barn att hantera mobilerna. Foto: Lasse Burell
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Tiden är inne att sluta förfasa oss över ungdomars skärmtid. Elza Dunkels menar att de ofta är bättre på att hantera information på nätet än vuxna.
– I mina studier har jag stött på mycket kritiskt tänkande bland unga, säger hon.

Elza Dunkels, docent i pedagogik vid Umeå universitet, tar en klunk ur sin tekopp.

De sista två åren har det blivit en digital backlash.

– Jag trodde jag skulle få uppleva dagen när den här paniken lagt sig, men nu är jag tveksam, säger hon och suckar.

I många år har Elza Dunkels deltagit aktivt i debatten om internet och digitaliseringen i skolan. För många är Elza Dunkels forskaren som är för digitalisering, som inte ser några problem med utvecklingen.

Det går utmärkt att prata om digitaliseringens roll i samhället utan att köpa in en massa grejer.

Så enkelt är det naturligtvis inte.

I en fråga som har blivit så infekterad som skärmanvändande försvinner nyanserna lätt. Elza Dunkels har funderat mycket på varför det blivit så. Hon menar att historien går igen, att människor varje gång en ny teknik introduceras drabbas av en slags panik.

Elza Dunkels är docent i pedagogik vid Umeå universitet. Ämneslärare i matematik, samhällskunskap och geografi. Har en forskningsblogg på kulturer.net (Nätkulturer) Foto: Lasse Burell

Skolverkets riktlinjer handlar väldigt lite om enheter, plattor nämns till exempel inte. Det går utmärkt att prata om digitaliseringens roll i samhället utan att köpa in en massa grejer. Vi vet dessutom inte vad som gäller om två år.

Umeåforskaren debatterar och föreläser om digitalisering vecka efter vecka. I en tid då många känner en oro för vad skärmanvändande och sociala medier leder till, vänder hon på perspektiven. Och provocerar.

Hon tycker till exempel inte det är mycket att bråka om att barn läser mind­re böcker.

– Jag älskar att läsa och läser bara på papper. Det är för att jag är fostrad i det. Det finns ingen värdeskillnad i att se ett barn läsa i en pappersbok eller se ett barn läsa på en skärm. Det känns bara annorlunda. Då tycker jag att man får utmana sina egna fördomar.

Likadant är det med barns stillasittande. Där har skärmarna, åtminstone delvis, blivit en syndabock för att hela samhället gått mot mer stillasittande.

– Vi har under lång tid byggt bort all naturlig rörelse. Det är lättare att säga att barnen inte ska sitta med skärmar än att förändra vår egen livsstil, säger Elza Dunkels.

Åsikterna om skärmar har gett henne egna erfarenheter av näthat. Efter en radiodebatt för några år sedan om barns skärmtid fick hon en rad hatiska mejl. Elza Dunkels blev rejält omskakad och var sedan sjukskriven i tre månader. Än i dag ransonerar hon sina medieframträdanden, i synnerhet i P1 som lockar mången ”vän av ordning” att höra av sig.

– Är jag med i radio vill jag helst vara hemma när det sänds. Är jag bortrest försöker jag ta en fika med någon vän, som sedan kan få kolla mejlen åt mig, säger hon.

Trots de egna upplevelserna fortsätter Elza Dunkels att forska och debattera. Det egna engagemanget är obrutet:

– Det är maktfrågor som ligger i grunden. Jag tycker att barn och unga förminskas så mycket, vi håller tillbaka deras möjligheter. Det tycker jag är djupt odemokratiskt.