
Ämnesbetygen ska innehålla nivåer där betyget ändras för varje uppnådd nivå. <br />Källa: Betygsutredningen<br />
Betyg Betygssystemet ska förändras. Ämnesbetyg ersätter kursbetyg på gymnasiet, ytterligare ett betygssteg införs för underkänt och kompensatorisk betygsättning ska förhindra att elever betygsätts utifrån sin sämsta prestation. Det är några av betygsutredningens förslag som presenteras i dag.
Regeringens särskilda utredare Jörgen Tholin lägger i dag fram förslag till regeringen från den omfattande betygsutredningen som pågått sedan 2018. Förslagen berör både grundskola, gymnasium, vuxenundervisning och särskolan.
På gymnasiet föreslår utredaren att kursbetygen slopas till förmån för ämnesbetyg. Det innebär att ämnena med betygskriterier delas upp i nivåer. Eleverna får nytt betyg efter varje nivå i ämnet men till skillnad från dagens kursbetyg, där varje kurs påverkar slutbetyget, är det bara elevens slutgiltiga bokstavsbetyg som räknas i de nya slutbetygen. Undantag gäller för meritpoängsämnena moderna språk, engelska och matematik, där står även den slutgiltiga svårare nivån med i betyget.
Ämnesbetygen ska innehålla nivåer där betyget ändras för varje uppnådd nivå. <br />Källa: Betygsutredningen<br />
Meritpoängen blir kvar. Det har inte funnits i utredningens uppdraget att förändra den. Jörgen Tholin är tveksam till meritpoäng men ser att det finns en risk att elever väljer bort högre kurser i matematik, svenska och moderna språk om meritpoängen förvinner då elever kan riskera att få lägre betyg på de högre nivåerna i ämnena.
Om en elev hoppar av och behöver komplettera inom vuxenutbildningen kan eleven fortsätta från den nivå de uppnått i ämnet. Ämnesbetygen föreslås införas för elever som startar höstterminen 2024.
Kompensatorisk betygsättning är ett annat förslag som utredaren menar ska bidra till att betygen bättre ska spegla elevernas kunskaper, upplevas mer rättvisa och minska stressen för både lärare och elever. De föreslås införas redan från höstterminen 2022.
– Många elever känner idag att de får betyg utifrån sin sämsta prestation. De kan inte misslyckas i någon del i ett ämne utan varje ruta i ämnesmatriserna måste vara ifyllda på samma betygsnivå för att eleven ska få det betyget, säger Jörgen Tholin.
I dag ska alla delar av kunskapskraven för A, C och E betyg vara uppfyllda för att en elev ska få ett visst betyg. Med utredningens förslag om en kompensatorisk betygsättning behöver inte kunskapskraven för A-D vara helt uppfyllda utan läraren gör en sammantagen och ”allsidig” bedömning och sätter det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper.
– Vi har velat öka den professionella friheten för lärare som sätter betyg. Vår ambition är också att elever inte ska tappa motivationen i början av en kurs eller läsår för att man råkat göra en dålig prestation. Självklart kan betygsättningen bli en utmaning för skolhuvudmän med många obehöriga lärare men vi måste utgå från att det ingår i en lärares uppdrag att sätta betyg, säger Jörgen Tholin.
En vinst med både ämnesbetyg och kompensatorisk betygsättning tror han blir att fokus flyttas från ett fragmentiserat lärande med avprickning av olika delar i ett ämne eller en kurs till ett mer sammanhållet lärande som kan minska stress och öka motivationen. Jörgen Tholin tror också att förslagen kan minska lärarnas stress att ständigt samla in betygsunderlag och ge dem mer tid till undervisning och lärande.
Betygsskalan med en kompensatorisk betygsättning och ytterligare ett underkänt betygsteg
När det gäller betygssteget E ska fortfarande alla kunskapskrav, eller betygskriterier som utredarna valt att kalla dem, vara uppfyllda.
Utredaren föreslår även ett nytt betygssteg för icke godkänt kallat Fx. Det betygssteget kan en elev få som inte helt uppfyller alla kriterier för godkänt men som presterar nära E. Han konstaterar det är vanligt med flera underkända betygssteg internationellt. I Danmark finns det exempelvis två underkända betyg, men de har haft ännu fler tidigare.
– Ett F kan i dag betyda att en elev ligger väldigt nära godkänt E eller väldigt långt ifrån. I direktiven hade vi två vägar att gå antingen att lärarna skulle skriva mer dokumentation om varje elev eller att införa ett till steg för underkänt. Vi valde att inte lägga på lärarna ytterligare dokumentationsbörda, säger han.
Skälet till att införa Fx är främst att öka elevernas motivation och ge dem återkoppling på sina kunskaper. Många lärare har, enligt utredaren, önskat ett till betygssteg för underkänt. I dag finns många elever, exempelvis nyanlända och elever med diagnoser, som har underkända betyg där det kan ta flera år att uppnå ett godkänt betyg. De eleverna har svårt att se sin progression och riskerar att ge upp.
– Det är som om man ställer en elev inför ett berg och säger: klättra upp för berget och berätta när du är klar. Det finns ingenting på vägen som visar att de närmar sig godkänt, säger han.
På grundskolan ger Fx eleven 5 meritpoäng, enligt förslaget, men inte på gymnasiet. Det skulle kunna leda till problem vid antagningen till högskolan och därför har utredaren avstått från det.
Jörgen Tholin säger att han mött många lärare som gett elever, som egentligen inte nått hela vägen till godkänt, ett så kallat ”snäll E”.
– För eleven är de jättestor skillnad mellan att få ett F och ett E från 0 till 10 poäng så ibland ger läraren vika och ger ett E till de som inte riktigt har nått ända fram, säger han.
Finns det inte en risk att kompensatoriska betyg ökar på en betygsinflation?
– En kompensatorisk betygsättning kommer leda till att fler får högre betyg men jag ser inte det som betygsinflation eftersom man ändrar spelreglerna för betygsättningen. Samtidigt kan Fx innebära att färre får E än i dag, säger han.
Jörgen Tholin är dock bekymrad över den betygsinflation som redan råder. Om den fortsätter i dagens takt så riskerar den, enligt honom, att urholka förtroendet för betygssystemet. Det kan behövas helt andra åtgärder för att stoppa betygsinflationen men då krävs det ytterligare utredningar.
Jörgen Tholin pekar dock på att de det kommer behövas någon form av nationell kunskapsmätning för att mäta betygsinflationen.
– Om de nationella proven ska användas för att reglera betygen måste de utformas på ett annat sätt än i dag för att fungera, säger han.
På gymnasiet, lyfter han, att examensprov skulle kunna införas, som i Finland, vid sidan om betygen.
– Då skulle universiteten och högskolorna kunna välja att antingen ta in eleverna på betyg eller examensprov i olika kvotgrupper. Om de ansåg att betygsinflationen ökade så skulle fler elever kunna tas in på examensprov. Men om inga insatser hjälper så får man ställa sig frågan om vi behöver ett helt nytt betygssystem, säger han.
Fram till 1994 var gymnasieskolan indelad i linjer, där alla elever inom en linje i princip följde samma studieväg. Eleverna fick ämnesbetyg, med betygsstegen 1-5.
Betygssystemet var relativt, det vill säga en elevs kunskaper vägdes mot andra elevers kunskaper. Betygsstegen fördelades enligt en normalfördelningskurva. Det innebar att på riksnivå skulle en majoritet ha betyget 3.
Sedan 1994 är gymnasieskolan indelad i program. Programmen är uppbyggda på ett visst antal kurser i varje ämne. Betygssystemet är inte relativt utan mål- och kunskapsrelaterat - en viss kunskapsnivå ger ett visst betyg. Betyg sätts efter varje kurs.
Från början användes betygsstegen Icke godkänd (IG) Godkänt (G), Väl godkänt (VG) och Mycket väl godkänt (MVG).
Därefter, 2011, utökades betygsstegen till sex, A-F. Samma betygsskala gäller för grundskolan.
Källor: Direktiv 2018:32 och SOU 2016:77
TT
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet Listan visar: Brist på behöriga lärare – trots stora överskott. Så ser behörigheten ut i din kommun.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Sveriges Lärare: Skärpta krav på lärarlegitimation och avskaffa undantag.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Replik Liberalerna svarar: ”Socialdemokraterna sätter aldrig skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering”.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Debatt ”Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet.”
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Arbetsbelastning ”Ren självbevarelsedrift gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen”
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.