Släpp sargen och fråga er: ”Varför gör vi detta?”

Beppe Singer uppmanar lärare till en paus från administrativa och kollegiala måsten på sin Facebooksida.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

”Släpp sargen idag! Strunta i matriser, planeringar, lärplattformar och titta era elever in i ögonen och fråga hur de mår”. Den uppmaningen riktar Beppe Singer till alla Sveriges lärare.

Beppe Singer har jobbat med barn i över 15 år. Mest känd är han som programledare för Barnkanalens vetenskapsprogram ”Hjärnkontoret” för barn och ungdomar.  Han har gjort experimentböcker till pedagoger och experimentlådor för barn. Men han har även arbetat som lärare i sex år och varit rektor i ett år på en gymnasieskola i Malmö.  

"Släpp Sargen-Dagen"

Han uppmanar alla lärare att ägna dagen åt sina elever och våga släppa taget om alla måsten och fysiska ”hjälpmedel” och göra den 7 oktober till ”Släpp Sargen-Dagen”.

Han skriver på sin Facebooksida att han sett SÅ många duktiga pedagoger som tvingas in i ett administrativt paniktillstånd där de knappt har tid att undervisa längre. Han uppmanar lärare att ”släppa sargen” och strunta i planeringar och matriser och ställa sig frågan: ”Varför gör vi detta?” och inte ”Hur gör vi detta”.

Varför ska lärare lyssna på det?

– Jag träffar tusentals lärare varje år på mina föreläsningar och bland de jag pratar med råder en sorts konsensus. De säger: Vi hinner inte med! De hinner inte med det som var anledningen till att de valde att ge sig in i yrket från början. De hinner inte med barnen och att undervisa på det sätt som de velat. Visst har de sina stunder i klassrummet men utöver det har de har de ju massor av häftiga idéer, planer, samarbeten, exkursioner och ämnesövergripande arbeten – men det hinns inte med. Därför uppmanar jag till lite civil olydnad just i dag, säger Beppe Singer.

Skolgången var tuff

Hans egen skolgång var tuff och trasslig med ADHD och ett bemötande i skolan där han inte kände sig mycket värd. För honom vände det när han mötte en lärare på Komvux som stängde hans böcker och frågade: Hur mår du?

– Det blev räddningen för mig. I det ögonblicket växte en relation mellan mig och honom. Jag började lita på honom. Jag hade inte riktigt någon som jag kunde luta mig emot på samma sätt därhemma. Och med den relationen så började min lärare sakta men säkert knuffa tillbaka läroboken på bänken igen framför mig. Och sakta men säkert började jag att jobba, säger han.

Efter Komvux läste han fem år på högskolan med ämnen som kemi. Däremot har han ingen pedagogisk utbildning, trots att han ser sig själv som en folkbildare och anser att bildning är ”svinviktigt”.

Läraryrket skapar möjligheter

– Jag har absolut ingen pedagogisk utbildning. Det pedagogiska arbete jag utför kommer från livserfarenhet, en egen jobbig barndom och ett hjärta – inte från Piaget eller Vygotskij. Jag vet att det provocerar väldigt många men jag anser att man inte kan plugga sig till att bli en bra pedagog – antingen har man det eller inte. Däremot kan du ha ett certifikat och en akademisk trovärdighet men du kan aldrig plugga dig till att bli en bra pedagog. De som tycker annorlunda får gärna mejla mig men i dag tänker även jag säga det som kommer från mitt hjärta, säger han.

Han poängterar att läraryrket är världens viktigaste:

– Som lärare har vi möjligheten att skapa självsäkra, hoppfulla, lugna, trygga och kreativa barn. Det är viktigt att komma ihåg att varenda grej som vi säger och gör blir en del av deras barndom. De kommer att minnas och berätta om hur det var under hela sin uppväxt – så har det varit även i mitt fall, säger han.