Corona pausar Malmös test med tre terminer

Malmö stad blir först i Sverige på kommunal nivå att testa treterminssystem – men först måste vill de att det ska bli lagligt.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Malmö stad vill testa att undervisa tre terminer i stället för två. Men frågan är om det är lagligt. Nu begär kommunen svar från regeringen.

– Tre terminer skulle bland annat ge ett kortare sommarlov och dämpa det kunskapstapp som det långa sommarlovet för med sig, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.

Malmö vill undersöka effekterna av detta i ett småskaligt pilotprojekt för två-tre grundskolor.

– Tanken är att tre terminer skulle främja kunskapsutvecklingen och framför allt stärka de barn som inte pratar svenska i hemmen, säger hon.

Första steget är att ta reda på om det är genomförbart rent lagligt. Frågan är om grundskolenämnden i Malmö får göra undantag från två paragrafer i skollagen:

En försöksverksamhet med tre terminer skulle nämligen innebära ett avsteg från paragrafen som säger att ett läsår ska bestå av en vårtermin och en hösttermin.

Skollagen säger också att betygssättning ska göras i slutet av en termin.

– Vad gäller betygssättning vill grundskolenämnden i Malmö ha möjlighet att prova olika alternativ till när och hur ofta betyg ska sättas under ett läsår, säger Sara Wettergren.

– Det här är ett nytänkande som- om vi får tillåtelse-kräver en djupare utredning och måste i så fall bygga på nära samarbete mellan alla intressenter.

Nytänkande säger du, Amerikanska Gymnasiet i Göteborg har ju redan infört något som kan liknas vid ett treterminers-system?

– Ja, men deras lösning håller sig inom skollagen. Där är skolåret indelat i tre perioder och bygger i korthet på att skolan ruckat veckorna mellan loven. Betygssystemet där vilar på tvåterminssystemet, säger Sara Wettergren.

Hon har inga förhoppningar att få något svar från regeringen förrän tidigast i höst.

– Nu ligger allt fokus på att hantera coronasmittan, så jag har full förståelse för att det kan dröja.

Marie Wall Almquist, Lärarförbundets ordförande i Malmö, menar att det är lärarkompetens och hög kvalitet i undervisningen som gör verklig skillnad för elevers lärande.

– Då blir den stora utmaningen att komma till rätta med bristen på utbildade lärare och att ge förutsättningar som gör att lärarna stannar i yrket.
Lärarförbundet är naturligtvis alltid intresserade av att diskutera det som kan göra skolan i Malmö bättre, men i det här fallet har professionen inte bjudits in till dialog. Det är avgörande att lärarna på deltagande skolor stöder idén.

Marie Wall Almquist, Lärarförbundets ordförande i Malmö.