Grafer på lågstadiet gör matten tydlig

Helén Sterner är matematiklärare och har jobbat i grund- och gymnasieskola i 19 år. Hennes avhandling heter ”Lärarnas och elevernas lärande om funktionstänkande – en utbildningsvetenskaplig designstudie i en algebraisk undervisningspraktik”.
Forskning Tidig träning i funktionstänkande hjälper elever att utveckla ett algebraisk tänkande som de har nytta av i sina fortsatta studier, visar lärarutbildaren Helén Sterner i sin avhandling.
1. Börja redan i årskurs ett
Matteelever utvecklar sitt funktionstänkande och sin förståelse för algebraiska generaliseringar om de får börja använda grafer redan i årskurs ett. Det visar matematikläraren Helén Sterner i en avhandling vid Linnéuniversitetet. I dag arbetar hon som lärarutbildare vid Högskolan Dalarna.
– För eleverna i årskurs 1 är samvariation inget konstigt. De pratar gärna om sambandet mellan till exempel antalet trehjulingar och antalet hjul, eller om antalet snögubbar och antalet snöbollar som krävs för att bygga en gubbe, säger hon.
2. Lärarna skeptiska i början
I sitt avhandlingsarbete hade Helén Sterner ett nära samarbete med en lärare i årskurs 1 och två från årskurs 6. Hon följde deras undervisning och förvånades över att de till en början visade ett tydligt motstånd mot funktionstänkande, trots att de i övrigt var väldigt utvecklingsbenägna.
– Det här kan vara ett begrepp som skaver och gör ont och som inte är självklart för lärare i de yngsta årskurserna. De behöver få en ökad förståelse för hur x- och y-värdet samvarierar och även en ökad förståelse för matematiska strukturer i exempelvis generella algebraiska formler, säger Helén Sterner.
Ledningen måste skapa förutsättningar
Lärarna behöver tid för att vänja sig vid nya matematiska begrepp och göra dem till en del i den egna undervisningen. För att klara det måste de få stöd från rektor och andra skolledare. Det handlar både om uppmuntran och tid för att till exempel börja använda grafen som ett verktyg för att tala om kvantitativa relationer, och med hjälp av grafen synliggöra matematiska strukturer i en algebraisk formel.
– Skolledningen har ett ansvar att ge sina lärare tid och struktur för att samtala om och skapa mening om nya och okända matematiska begrepp, säger Helén Sterner.
4. Lärarutbildningen behöver stärkas
I många länder får eleverna möta algebra utifrån funktionstänkande betydligt tidigare än i Sverige. Helén Sterner utbildar blivande mattelärare och ser gärna att lärarutbildningen anpassas så att även svenska mattelärare kan vara ett stöd vid en tidigare start. I sin studie pekar hon på betydelsen av att de har en gemensam terminologi för att kunna utveckla elevernas funktionstänkande.
– Det hjälper elever att skapa ett algebraiskt tänkande som de har nytta av i sina fortsatta studier, säger Helén Sterner.
LÄS ÄVEN
Algebra på lågstadiet öppnar nya dörrar
Professorn uppmanar lärare att trassla till matten
Så kan lärare få i gång yngre elevers algebraiska tänkande