Musiklek!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

För dessa lekar behöver du en musikspelare, en hatt och ett gäng barn.

Foto: Pixabay

Undulat

Alla sjunger med i sången Jag är en liten undulat, med rörelser. Först sjunger man den som vanligt, sedan som till exempel:

Som en liten undulat – svagt, med små rörelser. En stor undulat – stora överdrivna rörelser, dansundulat – dansanta, mjuka rörelser, polisundulat – stela rörelser, raketundulat – sjung snabbt, sömnig undulat – sjung långsamt och gör trötta rörelser, monsterundulat – farliga röster och rörelser, robotundulat – enformig sång med mekaniska rörelser, rockundulat – sjung rockigt och knas­undulat – sjung som vanligt men gör rörelserna i fel ordning.

Lilla snigel

Deltagarna sitter i en ring på golvet med benen sträckta inåt. En person sitter i mitten. Alla sjunger Lilla snigel och när sången är slut drar alla snabbt in sina ben och personen i mitten ska försöka fånga fötterna på dem som är långsamma. Den som blir fångad först får sitta i mitten.

Rumpdans

Alla dansar till musik. När ledaren stänger av musiken ska alla sätta sig på golvet. Den som sätter sig sist får ställa sig vid sidan av. Obs! Alla måste dansa stående, ej hukande. Den som tjuvstartar – är på väg att sätta sig innan det är tyst – åker ut. Om man delar ut pris för exempelvis snyggaste dans, först ut, snyggt försök till fusk, håller många humöret uppe även om de åker ut tidigt.

Musikaliska hatten

Alla sitter i en ring på golvet bakom varandra, vända åt samma håll. En person i ringen har en hatt på huvudet. Ledaren sätter igång musik och när den börjar tar personen med hatten av sig den och sätter den på personen framför. Så fortsätter man – och den som har hatten på sig när musiken stängs av åker ut, eller får göra ett uppdrag.