”Politikerna måste börja lyssna nu”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Efter bara tre år i yrket befann sig Cecilia Silverhagen i en ond cirkel av trötthet, örontjut och värk i rygg och leder. Nu har hon bytt arbetsplats och ser ljusare på framtiden.

Vad har hänt med dig sedan intervjun i våras?

– Väldigt mycket faktiskt! När intervjun gjordes jobbade jag på en förskola med runt tio olika avdelningar. Nu har jag bytt jobb och det är stor skillnad. Inte lika mycket ljud, bättre arbetsmiljö och en barngrupp som är hälften så stor som den jag hade tidigare. Jag har också gått ner i tid för att kunna återhämta mig ordentligt.

Att gå ner i tid för att orka med verkar vara en lösning som många förskollärare tvingas ta till. Hur ser du på det?

– Många går ju ner i tid för att de har det tufft på sin nuvarande arbetsplats. Jag har gjort det för att återhämta mig från min förra och allt jag varit med om förut. Att andra tvingas gå ner i tid för att orka med jobbet är helt galet. Det borde vara förbjudet, speciellt på en arbetsplats med människor och barn.

Vilken är den största skillnaden jämfört med din förra arbetsplats?

– Storleken på förskolan och antalet barn i grupperna. När det är många avdelningar blir det mycket trolleri med knäna. Dagen blir hackig och man måste hela tiden förhålla sig till andra och springa runt och försöka komma överens eller hjälpa vikarier. Man slösar hela tiden bort energin på annat än att vara med barnen.

Blev det några reaktioner på artikeln?

– Det var många som hörde av sig och berättade att de hade läst, att det var starkt gjort och att de höll med och kände igen sig. Jag tror många tog till sig av det och fick upp ögonen för sin egen situation.

Var tror du man ska börja för att skapa en bättre arbetsmiljö i förskolan?

– Det känns som att det mesta går åt fel håll just nu, med sparkrav och effektivisering. Politiker och ledning måste genast börja lyssna, annars går vi under. Självklart behöver man locka till sig fler förskollärare och barnskötare. Men då krävs bättre förutsättningar. Som det ser ut nu är det nog fler som blir avskräckta från att jobba i förskolan än lockas till den.