Ny rapport: Mycket praktisk-estetisk undervisning ställs in

Irma Lejlic, till vänster, är undervisningsråd på Skolverket och Terje Adkins, till höger, är bildlärare på Gunnilseskolan i Göteborg.

Alla elever får inte de undervisningstimmar som de är garanterade, visar en rapport från Skolverket. Flest timmar försvinner i de praktisk-estetiska ämnena där svårigheter att hitta vikarier är störst. Bildläraren Terje Adkins lyfter ytterligare en orsak:
– Våra ämnen anses inte lika viktiga.

Det är Skolverkets mest ambitiösa kartläggning hittills av hur skolorna lever upp till kravet att ge alla elever i grundskolan ett visst antal undervisningstimmar i varje ämne. 

Över 500 rektorer svarade på en enkät om hur mycket undervisningstid som uteblev under en tvåveckorsperiod i september 2024. På fyra av tio skolor hade schemalagd undervisningstid uteblivit i någon utsträckning. I vissa fall kunde den förlorade undervisningstiden tas igen vid ett annat tillfälle, men många angav att den uteblivna undervisningstiden inte kommer att kompenseras.

Sammantaget gör ändå nio av tio rektorer bedömningen att elever i grundskolan får sina garanterade undervisningstimmar i alla ämnen. Men det är svårt att slå fast att så är fallet, eftersom det saknas en tydlig definition av ”en undervisningstimme”.

Skolverket: ”Överraskade oss”

Irma Lejlic är undervisningsråd på Skolverket och ansvarig för rapporten:

– Det som överraskade oss var att skolorna inte tycktes ha en enhetlig definition av utebliven respektive genomförd undervisningstid. När eleverna arbetar själva utan lärare ses det som undervisningstid på en skola, men som håltimme på en annan.

Vad som däremot står helt klart är att tappade undervisningstimmar är vanligast på högstadiet – och att tappen i första hand drabbar de praktisk-estetisk ämnena. 

På frågan om det finns något ämne där det är vanligare att undervisningstid uteblir svarar två av tio rektorer ja, och majoriteten av dessa uppger att det handlar om just praktisk-estetiska ämnen. Störst problem har slöjd och musik då dessa ämnen kräver kompetenser som är svåra att ersätta när ordinarie lärare är borta. Det finns även säkerhetsaspekter eftersom slöjdsalar innehåller farlig utrustning. 

På fyra av tio grundskolor uteblev schemalagd undervisningstid under en tvåveckorsperiod i september 2024, enligt en ny rapport från Skolverket. Hela 88 procent av rektorerna i rapporten svarar att det är vanligare att undervisningstid i de praktisk-estetiska ämnena (än i andra ämnen) uteblir. Källa: Skolverket

Terje Adkins var länge de praktisk-estetiska ämnenas företrädare i Sveriges Lärares förbundsstyrelse. Han hör ofta från sina kollegor att de förlorar lektioner. 

– Jag förstår att det kan vara svårt att hitta vikarier vid sjukdom, men skälen till att vi förlorar undervisningstimmar beror också på att vi inte kompenseras när våra timmar försvinner vid till exempel friluftsdagar, studiebesök och nationella prov. 

Irma Lejlic intygar att genomförandet av de nationella proven ibland kan innebära att undervisningstid uteblir i praktisk-estetiska ämnen: 

– Skolverket skickar ut datumen för de nationella proven långt i förväg, för att skolor ska få möjlighet att planera undervisningstiden på ett bra sätt, så att inte vissa ämnen drabbas mer än andra.

”Har lägre prioritet”

Enkäten visar också att rektorerna är mer måna om att kompensera för tappade lektioner i kärnämnen än i de praktisk-estetiska ämnena. För Terje Adkins kommer det tyvärr inte som en överraskning:

– Våra ämnen har lägre prioritet, för många arbetsgivare verkar det vara okej att våra undervisningstimmar försvinner. 

På hans egen skola, Gunnilseskolan (F–6) i Göteborg, har han varit motståndare till att hans sexor har dubbeltimme i bild.

– När den dubbeltimmen försvinner utan att ersättas, så försvinner 11 procent av hela terminens undervisningstid i bild. Och det kan leda till att tre veckor går utan att eleverna har bild, de minns inte ens vad de höll på med. Och sedan ska jag sätta betyg på dem!

Skolverket kommer agera

Terje Adkins efterlyser mer samtal om ämnenas status i skolan. Och att skolorna blir bättre på att följa upp vilka ämnen som förlorar undervisningstid. Han får stöd i rapporten som visar att hälften av skolorna saknar sådana rutiner – de förlitar sig helt enkelt på att den schemalagda tiden genomförs. 

Rapportens resultat kommer att leda till åtgärder från Skolverkets sida, berättar Irma Lejlic:

– Vi kommer bland annat utforma ett webbstöd med rekommendationer och lärande exempel från skolor som har ett välfungerande arbete med uppföljningar.

LÄS ÄVEN

Debatt: Musik i helklass stympar undervisningen

Debatt: Bildämnet kvävs ihjäl i skolan

Många nya slöjdsalar håller inte måttet

Ny studie: Drastisk försämring av barns motorik