LÖNELISTOR: Kolla om du har rätt lön

Har du rätt lön? Se senaste lönestatistiken från Lärarförbundet här.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vad skiljer i lön mellan grundskollärare och gymnasielärare? Var tjänar fritids- och speciallärare bäst i Sverige? Var har rektorer lägst lön? Vad tjänar förskollärare i Stockholm?
Här är senaste lönelistorna från 2021 med Lärarförbundets lönestatistik!

LÖN FÖR LÄRARE 2022: Här finns ny statistik

Den nya lönestatistiken för lärare med kommunal arbetsgivare visar en generell löneökning på 3,0 procent för inkomståret 2020, medan snittet för hela arbetsmarknaden hamnade på 1,9.

– Ändå hamnar lönerna inte på den nivå de bör vara. Lönen är fortfarande ett argument för att inte bli lärare, säger Lärarförbundets chefsförhandlare Mathias Åström.

Bäst löneutveckling av skolans olika yrkesgrupper hade rektorerna med ett lyft på 3,5 procent och en medellön på 52 159 kr kronor.

Vad tjänar olika lärare? Statistik från 2021

Medellönen för grundskollärare är 37 764 kronor, gymnasielärare 39 618 kronor, förskollärare 33 283 kr och lärare i fritidshem 33 151 kronor.

Siffrorna bygger på den partsgemensamma lönestatistik som Lärarförbundet tagit fram tillsammans med arbetsgivarsidan, i detta fall den kommunala.

LÖN FÖR LÄRARE 2022: Här finns ny statistik

Klicka här: Jämför din lön med andra i Lärarförbundets tjänst Min lön.

LÄSTIPS: Läraren Maja: ”Så här höjde jag min lön”

Löneutvecklingen för lärare har varje år sedan 2011 legat över eller klart över löneutvecklingen jämfört med arbetsmarknaden i stort och rejält över genomsnittet för eftergymnasiala utbildningar. En signal om att lönerna för lärarna hålls uppe.

Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

– Men även om löneutvecklingen har varit bättre än arbetsmarknadens genomsnitt, är det fortfarande så att procentpåslagen på en lägre lön inte räcker till för att lärarlönen ska mäta sig med yrken som kräver motsvarande utbildningar, säger Mathias Åström.

– Löneutvecklingen måste hålla i för att vi ska komma tillrätta med lärarrekryteringen och fånga alla potentiella lärare som väljer en annan yrkeskarriär på grund av att lärarlönerna inte matchar. Det är fortfarande så att lön är ett argument för att inte bli lärare.

LÖN FÖR LÄRARE 2022: Här finns ny statistik

Rektorerna har haft ett bra 2020, de fick en löneökning på 3,5 procent. Kommentar?

– Det är klart motiverat. Om man jämför rektorsrollen med andra chefsjobb, med motsvarande ansvar och svårighetsgrad, så ligger rektorer hiskligt fel i lön. Det går inte att jämföra rektorers löner med lärarlöner, rektorsjobbet ska likställas med jämförbara chefsjobb.

Medellön för lärare och rektorer 2021 – län för län

Källa: Lärarförbundet, partsgemensamt underlag

LÄS ÄVEN

LÖN FÖR LÄRARE 2022: Här finns ny statistik

Jaara Åstrand: Bra lärarlöner lönar sig för hela samhället

Bli behörig lärare – och höj din lön

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön

GUIDE: Så lyckas du med din löneförhandling

Lönecoachens bästa tips för att höja din lön

Måste jag byta jobb för att höja lönen?