Det finns ingen quickfix!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Susanne Pettersson, redaktionschef.

”Många är positiva till det mångkulturella. Men de vill inte ha det på sina barns skolor.” Så säger Hamid Zafar, tidigare rektor för Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg, i det här numret.

Det är lätt att bli upprörd över hur segregerad svensk skola har blivit, men det är svårt att undvika ett skolval om det kan ge ditt eget barn en lugnare, tryggare eller kunskapsmässigt bättre skolmiljö. Priset för den valfriheten är oundvikligt segregation. Det har vi vetat i decennier.

I det här numret granskar vi hur många som får gymnasiebehörighet i landets 60 utsatta områden. Resultatet är sorgligt. Var tredje generellt klarar sig inte, på många ställen inte ens varannan. Och det blir inte bättre. Det blir sämre i vissa områden.

Ta bort eller förändra det fria skolvalet så löser det sig, säger vissa. Men så enkelt knäcks inte den här nöten. Boendesegregationen är huvudorsaken till att skolan är segregerad vilket i sin tur orsakar de svaga resultaten, enligt Helena Holmlund, docent vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.  Eleverna i utsatta områden bor där deras skolor ligger. Eleverna på andra skolor bor på andra ställen. Skolan är en spegling av samhället.

Det fria skolvalet spär visserligen på boendesegregationen, men kan också ses som en möjlighet för ambitiösa elever i till exempel Rinkeby eller Biskopsgården att ta sig därifrån. Och en del av dagens föräldrar, uppvuxna med friskolereformen, är kanske inte beredda – handen på hjärtat – att slopa den valfriheten?

Hur gör man då? Ös på med mer resurser så löser det sig, påstår vissa. Experter vi har talat med säger att pengar ibland bara blir en konstgjord andning om de inte används rätt. Dessutom – bara i den bästa av världar finns obegränsade resurser! Många kommuner planerar nedskärningar på skola och utbildning nästa år och lärarbristen är fortsatt hög.

Den segregerade skolan och bristande likvärdigheten beskrivs ofta som en ”utmaning”. Det låter inte så negativt. Behöver vi kanske börja med att tala klarspråk. Det här är ett problem, ett stort problem, som inte löses med en quickfix!